Türkiye'nin Vizesiz Seyahat Hakkı İçin Şartlar Hafifletilmeyecek

Türkiye'nin Vizesiz Seyahat Hakkı İçin Şartlar Hafifletilmeyecek

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'ye vizesiz seyahat sözü için sürülen şartlar yerine getirilmediği takdirde vizesiz seyahatin olmayacağını ve kriterlerin hafifletilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin Schengen bölgelerine vizesiz seyahat hakkı alabilmesi için yerine getirilmesi gereken kriterlerin yumuşatılmayacağını vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı, Avrupa Birliği üyeleri ülkelere doğru gerçekleşen mülteci akışının Türkiye ve AB arasında varılan mutabakat sonucu azalmaya başladığını söyledi. Türkiye ile yapılan anlaşmayı olumlu şekilde yorumlayan Juncker vizesiz seyahat konusunda ise Türk vatandaşları hakkında verilen vizesiz seyahat sözünün tutulabilmesi için diğer kriterlerin de yerine getirilmesi gerektiğini söyleyerek şartların hiçbir şekilde hafifletilmeyeceğini söyledi.

Vizesiz seyahat olmazsa mülteci anlaşması iptal edilecek

Juncker'in bu sözlerine karşın Ankara tarafından yapılan açıklamada AB tarafından verilen sözün yerine getirilmemesi durumunda, mülteci anlaşmasının Türkiye taraflı olarak iptal edileceği belirtildi.

Daha önce de benzer ifadeler kullanılmıştı

Türk vatandaşlarının Avrupa’da vize engelsiz seyahat edebilmesi için Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Türkiye’nin Nisan ayı sonuna kadar halletmesi gereken şartlar olduğunu söyledi.

Belçika Brüksel’de basın toplantısı gerçekleştiren AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Türkiye’ye bedava hiçbir şey vermediklerini belirterek, “Göçmenlerin topluca Türkiye’ye gönderilmesi söz konusu olamaz” ifadelerini kullanmıştı. Timmermans mülteci sorunuyla ilgili olarak göçmen anlaşmasının işlerlik kazanabilmesi için Yunanistan ve Türkiye’nin göçmenlikle ilgili yasalarında değişikliğe gitmesi gerektiğini söyleyerek, “Göçmen anlaşmasıyla ilgili daha fazla zorluklar bekliyorum… Göçmen sorunu sadece Türkiye ile yapılan anlaşmayla çözülemez” demişti.

Kestirme yol yok

Türkiye’ye uygulanan şartlarda kesinlikle vize kolaylığı sağlanmayacağını, somut koşullara bağlı olacağını belirten AB Komisyon Başkan Yardımcısı; vize konusunda “kestirme yol yok” dedi. Timmermans’ın açıklamasına göre Türkiye Haziran sonundan itibaren vizesiz seyahat edebilmek için gereken şartları Nisan sonuna kadar tamamlamalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.