TÜRKİYE’YE JAPON MODELİ

TÜRKİYE’YE JAPON MODELİ

Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi için İzmir’e gelen Tokyo Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hiroko Akiyama, geç kalınmadan ‘Bakım Sigortası’ modeline geçilmesi gerektiğini açıkladı.

Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi için İzmir’e gelen Tokyo Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hiroko Akiyama, geç kalınmadan ‘Bakım Sigortası’ modeline geçilmesi gerektiğini açıkladı.  Bu sigorta ile birlikte yaşlı nüfusun bir hayli rahatlayacağını belirten Akiyama, bakıma ihtiyacı olmayan kesime ise, “Bakıma muhtaç hale gelme durumunu ertelemek çok önemli. Önlemek için en önemli şey çalışmak, üretmek. İnsan hem zihinsel, hem fiziksek açıdan çalışacak. Ayrıca çevresiyle iletişimi iyi olacak. En büyük formül bu” tavsiyesinde bulundu. 

YAŞLI NÜFUS HIZLA ARTIYOR

Son dönemde nüfus artış hızının yüzde 1,5’un altına düşmesiyle yaşlı kesimin hızla artığı Türkiye’de, 65 yaş üzerinde birey sayısı 6,5 milyona, yani nüfusun yüzde 8,2’sine kadar dayandı. 2023 yılında yüzde 10’un üzerine çıkması ve sonrasında bu oranın yüzde 30’lara kadar artması düşüncesiyle bakıma muhtaç bireylerin nasıl bir hizmet alacağı da merak konusu oldu. Yaşanan bu artış, 2000 yılından itibaren Japonya’da hayata geçen, 40 yaşına kadar prim ödeme sistemi sonrasında bakıma muhtaç kişilere neredeyse ücretsiz hizmet sunan Bakım Sigortası’nı akıllara getirdi. Hem yaşlı bireylerin ileriye dair endişelerini bitirecek hem de ailesinin daha rahat hareket etmesini sağlayacak Bakım Sigortası sisteminin Türkiye’de uygulanması durumunda yaşlı bireylerin daha rahat bir nefes alması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.