Uçak yolculuğu sonrası kulak sorunlarına dikkat!

Uçak yolculuğu sonrası kulak sorunlarına dikkat!

May İşitme Cihazları Eğitim Sorumlusu Odyolog Seda Başkurt, uçuş esnasında kulaklarda meydana gelen basınç değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlara dair açıklamalarda bulundu.

Havayolu seyahatleri zamandan tasarruf etmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bir ulaşım alternatifi olmasına rağmen, yeterli önlem almayan birçok insan için kulak sağlığı açısından ciddi tehlikeler barındırıyor. Özellikle yaz aylarının gelişiyle birlikte tatil için uçak yolculuğunu tercih edenlerin kulak sağlığına dikkat etmesi ve seyahat öncesi alınacak bazı önlemlerle olası risklerden kaçınması öneriliyor.

May İşitme Cihazları Eğitim Sorumlusu Odyolog Seda Başkurt, uçak yolculuklarındaki ani basınç değişikliklerinin kulak sağlığına zarar verebildiğine dikkat çekerek, “Uçakların kalkış ve iniş anlarında vücutta basınç değişikliği söz konusudur. Vücudumuzdaki bu basınç değişikliğinden en çok etkilenen bölüm kulaklarımızdır. Kulaklarımız duymamızdan ve vücudumuzun dengesinden sorumlu uzuvlarımızdır. Yutkunma esnasında basınç dengesini sağlayan östaki borusu uçaklarda meydana gelen iniş ve çıkışlarda basınç dengesini sağlayamamaktadır. Bunun sonucu olarak kişilerde kulaklarda dolgunluk, tıkanıklık ve baş dönmeleri görülebilmektedir. Orta kulağımızda yer alan östaki borusu yutkunma esnasında saniyeler içerisinde açılıp kapanır. Orta kulakta ki basınç uçakların iniş anında hızla düşerek kulak zarının içe çekilmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise basınç dengesini sağlayan östaki borusu uçak yolculuklarındaki ani basınç değişikliklerine bağlı olarak bozulabilmektedir” görüşünü kaydetti.

1627455184-g-rsel-1.jpg

Şikâyet halinde KBB uzmanına görünmekte yarar var

Uçaktaki basınç değişikliğine bağlı olarak östaki borusunun çalışmasında bir problem söz konusu olduğunda; orta kulakta sıvı birikmesi, tıkanıklık hissi, baş dönmesi, dolgunluk, hafif ağrı ve nadiren kulak zarı delinmelerine bağlı kulakta kanama meydana gelebileceğini söyleyen Seda Başkurt, bireylerin uçuş öncesi kulak burun boğaz muayenesinden geçmelerinin yararlı olacağının altını çizdi. Başkurt, “Uçuş sırasında veya sonrasında benzer şikâyetler yaşıyorsanız vakit kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna gitmenizde gerekmektedir. Doktor şikâyetlerinize göre tedavi sürecine başlayacaktır. İşitme kaybının yaşandığı durumlarda tedavi süreci uzun sürebilmektedir. Kulak zarı delinmeleri bağlı cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir” diye konuştu.

Risk grupları ve alınabilecek önlemler

Özellikle bebek ve çocuklarda östaki borusunun gelişimini tam tamamlayamamış olmasından dolayı uçak seyahatlerinin daha fazla risk taşıdığını anlatan Başkurt, gribal enfeksiyonlara bağlı burun tıkanıklığı yaşayan veya burun tıkanmasına sebep olan alerjik nezlesi olan kişilerin, geniz eti problemi olan çocukların risk altında da olduğunu vurguladı. Tüm risk grupları için alınabilecek önlemleri sıralayan Seda Başkurt, “Burun tıkanıklığı yaşıyorsanız ve uçak seyahati yapacaksanız önce bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalı ve doktor tavsiyesi üzerine burun açıcı sprey kullanabilirsiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız tedavi olduktan sonra uçuş yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Sakız çiğneyerek, esneme hareketleri yaparak veya su içerek de östaki borusunun hareketini devam ettirmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle uçak inişe geçmeden uyku esnasında olmayıp bu hareketleri yapmanızda oluşabilecek riskleri minimuma indirmenizi sağlayacaktır. Kulaklarınızın temiz olduğundan emin olmalısınız bu nedenle uçuş öncesi KBB muayenesi olmanızda fayda vardır. Çocuğunuz ile seyahat ediyorsanız uçağınız inişe geçtiği anda bebeklerde emzirme ile daha büyük çocuklarda ise bir şeyler içirerek veya sakız çiğneterek riskleri minimuma indirebilirsiniz. Uçak yolculuğu esnasında kulak tıkacı kullanıyorsanız veya kulaklık ile bir şeyler dinliyorsanız. Uçak iniş anında bunları çıkarmalısınız ve kulaklarınızın hava almasını sağlamalısınız” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.