Ücretsiz izne çıkarılan işçinin tazminat korkusu

Ücretsiz izne çıkarılan işçinin tazminat korkusu

Pandemi sonrası çalıştıkları firmalarca ücretsiz izne çıkarılan işçiler izin süresi uzayınca yeni iş arama derdine düştü. İşçiler yeni iş arayışına başlarken kıdem ve ihbar haklarını kaybetmemek için çaba sarf ediyor.

Pandemiden En Çok İşçiler Etkilendi

Pandemi sonrası birçok ülke tam kapatma veya kısmi kapatmalar ile salgını önlemeye çalışırken işçi sınıfı ise ciddi mağduriyetle karşı karşıya kaldı. Devlet her ne kadar ekonomik olarak belli bir kısım çalışanın ücretini karşılasa da üretimi azalan veya talebi azalan firmalar işçileri ücretsiz izne göndermeye başladı. Bu durumda da kazancı yarı yarıya düşen işçi geçim sıkıntısı çekmeye başladı.

Ücretsiz İzin İşçiye Dert Oldu

Ekonomik daralma sonrası işveren çalışanını ücretsiz izne göndererek maliyetten kısarken işçi ise ekonomik olarak sadece devletin yardımı ile geçinmek durumunda kaldı. Ancak bu yardım ile geçim sağlamak zor olduğundan işçiler yeni arayışlara başvurmaya başladı. Bu noktada ücretsiz iznin süresine bakan çalışan eğer işe çağrılma süresinin uzadığını düşünürse hemen yeni iş aramaya başladı. Pandemi dolayısı ile ücretsiz iznin süresini kestiremeyen işçi katlanmak zorunda olduğu masraflara bakarak sadece devletin yardımı ile geçinemeyeceğini bildiğinden yeni iş arayışına başladı. Bu süreçte birçok iş başvurusu yapıldığını belirten sendikalarda çözüm noktasında işverenlerin daha duyarlı davranarak pandemi döneminde ücretsiz izin konusunda hassasiyet beklediklerini söylüyorlar. Ücretsiz izin süresi uzayan işçi hemen yeni iş arayışına başlarken bir yandan da mevcut haklarını kaybetmemenin derdine düştü.

whatsapp-image-2021-01-20-at-19.33.32.jpeg

İŞÇİ HAKLARINDAN VAZGEÇMEK İSTEMİYOR

İşçiler ücretsiz izin süreleri uzayınca işten ayrılmak istiyor ancak karşılarına bu kez ücretsiz izinde oldukları işyeri ile kıdem ve ihbar tazminatları çıkıyor. İşçi haklarından vazgeçmek istemezken bir yandan da ücretsiz izinden gelen para ile geçinmek çok zor oluyor. İşçi iki arada bir derede kalırken bu konunun çözümü noktasında avukatlara tanıştık. Av. Erkan Behçet Arıkan; bu konu artık ülkenin kanayan yarası haline geldi. İşçi devletin desteği ile geçinmek zorunda bırakılırken işverenler elini taşın altına sokmadıklarına çoğu kez şahit oluyoruz. Burada kazancı azalan işvereninde şu geçiş döneminde işçiye destek olması gerektiğini düşünüyoruz. İşçiler geçim derdi ile yeni iş araması gayet doğal iken kazanılmış haklarını korumak istemelerini de normal karşılıyoruz” dedi.

Kıdem ve İhbar Tazminatları Nasıl Hesaplanır?

Ücretsiz izne çıkarılan birçok vatandaş yeni iş bulması durumunda kazandığı hakkını kaybetmemek içinde arayışlarına başladı. Vatandaşlar kıdem ve ihbar tazminatları için işçi avukatından destek aramaya başladı. Kıdem ve ihbar tazminatınızı öğrenmek için işe giriş ve çıkış tarihlerinizi ve son aldığınız brüt ücreti yazarak hak edişiniz olan kıdem ve ihbarın tutarlarını net olarak öğrenebilirsiniz. 

İşçilerin Haklı Fesih Gerekçeleri 

Pandemi sürecinde işçiler işten çıkarken bazı haklı gerekçeler olmadan işten ayrılırlar ise haklarını alamama durumları ortaya çıkacaktır. Çok bilinen yangın işten ayrılma gerekçeleri mobbing, salgın hastalığa yakalanma riski, maaş ödeme sorunları, sgk primlerindeki sorunlar, kadınların hamilelik durumları, maaş gecikmeleri, fazla mesailer, kadınların evlilik durumları, prim ve ikramiye ödemeleri, iş yeri taşınması, tatillerdeki sorunlar vb. gibi durumlarda işçi haklı nedenle iş akdine son verdiğinde tazminat kalemlerini işverenden talep etme hakkına sahip olmaktadır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.