UÇTU UÇTU KÜTÜPHANE UÇTU

UÇTU UÇTU KÜTÜPHANE UÇTU

Abdulkadir HAZMAN yazdı

İzmir’in yakın tarihin de önemli bir yeri olan Atatürk İl Halk Kütüphanesi yaklaşık bir yıl önce depreme dayanıksız ve ihtiyaçlara cevap verme niteliğini kaybettiği gerekçesi ile yıkıldı. Basın da yer alan haberlere binanın depreme karşı güçlendirilmesi, özellikle görme engelli vatandaşların merdivenleri kullanma konusunda ki zorluklar ve de onarımının yüksek maliyetlere çıkacağı gibi nedenler yüzünden yıkılıp yerine daha kullanışlı modern bir kütüphane yapılacağı dönemin İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz tarafından açıklanmıştı. 
fotograf-1-002.jpg
Konak Yeşil Tepe Mahallesi de bulunan Atatürk İl Halk Kütüphanesi binası 1973 yılından itibaren hemen hemen tüm İzmirlilere hizmet verirken Bahri Baba Parkında bulunan Trafo Binasının yetersiz kalması nedeniyle trafo binası yıkıldı. Trafo binası yıkılırken parkta ki ağaçların bazıları da kesilerek yok edildi. Devlet Tiyatrosunun hemen karşısında ufacık kalan bu park aslında tarihi sit alanı olmasına rağmen geçici dedikleri trafoları bu parka yerleştirdiler ve Yeni trafo binasını inşa etmeye başladılar öyle bir bina son yıllarda inşaat sektöründe moda olan gökdelenleri aratmıyor. Bahri Baba Parkın da halen Yahudi Mezar Taşlarının bulunduğunu ve bu taşların şahsi çabamla hem anıtlar kuruluna hem de müze müdürlüğüne bildirmeme rağmen halen kaldırılmadığını da üzülerek belirtmekte fayda görüyorum.
fotograf-2-001.jpg

Adı ve Yeri sürekli değişen ve aslında uçup giden Atatürk İl Halk Kütüphane binası değil uzunca bir geçmişi olan kocaman bir tarihtir. 1775 yılında Hisar Cami Şerif adıyla bir vakıf kütüphanesi olarak hizmet verirken 1925 yılında Milli Eğitim Bakanlığına devrolundu. Daha sonra ki yıllarda İzmir’de ki tüm vakıf kütüphaneleri bir araya getirilerek Hisar Umumi Kütüphanesi adıyla Salepçioğlu Camisinin alt katında hizmet vermeye devam etti. Kitapların çokluğu ve yer yetersizliği nedenleriyle 1934 yılında Halkevinde ve 1942 yılında da Okullar Müzesinde ( Cumhuriyet Eğitim Müzesi) okuyucularına aralıksız hizmet verdi. 1948 yılında Salepçioğlu Ahmet Efendi’nin kurmuş olduğu Salepçioğlu Vakıf Kütüphanesi ile birleştirilip Hisar Salepçioğlu Kütüphanesi olarak 1952 yılına kadar bu adla okuyucularını karşıladı. 1952 yılında kütüphane Atatürk Müzesinin alt katına taşındı ve Atatürk Kütüphanesi adını aldı. 1957 yılında kütüphanemizin adı bir kez daha değişerek Atatürk Umumi Kütüphanesi oldu. 1962 de Müze ve Kütüphane birleştirilerek Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve İzmir Şehri Müzesi Müdürlüğü adını aldı. 1973 yılına gelindiğinde bu gün yıkılan bina da Atatürk İl Halk Kütüphanesi olarak hem İzmirlilere hem de özellikle öğrencilere yoğun hizmet vermeye başladı.
fotograf--3.jpg

Bünyesinde 38,000 adet kitapla adeta bir gurur abidesi olan kütüphane daha sonra ki yıllarda çevre mahallelerin ve ilçelerin bazılarında şubeler açtı, gezici kütüphaneyi hayata geçirerek insanların okumaları için en ücra köşeler kitap götürdü. Görme engelli insanlarımız için özel bir salon oluşturarak onların hem sesli kitap hem de Braille alfabesi ile yazılmış kitaplarla tanışmalarını sağladı. Atatürk İl Halk Kütüphanesi aynı zaman da gönüllü okuyucu guruplar oluşturarak görme engelli insanlarımıza bire bir hizmetler sundu. Okuyucu bir üyesi olmaktan hep gurur ve onur duyduğum kütüphanenin taşındığı yeri inanın bilmiyorum ama yıkılan binasının çöplük halini her gördüğümde yüreğim kanıyor. Şimdi bu çok değerli arazi üzerine acaba kütüphane mi yoksa başka bir binamı yaparlar inanın ben de en az sizin kadar merak ve şüphe içerisindeyim, tek emin olduğum şey bu kadar değerli araziyi park olarak düzenlemeyecek olmalarıdır. Umarım ben yanılırım.
fotograf--4.jpg                                        
     


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum