UĞUR MUMCU EFES SELÇUK’TA HEYKELİ BAŞINDA ANILDI

UĞUR MUMCU EFES SELÇUK’TA HEYKELİ BAŞINDA ANILDI

Demokrasi şehidi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu Efes Selçuk’ta anılıyor. İstasyon Meydanı’nda başlayan anma etkinlikleri Uğur Mumcu Heykeli önünde devam etti. 

24 Ocak 1993 tarihinde hain bir saldırıda katledilen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Efes Selçuk Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle anılıyor. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, CHP Efes Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, CHP İlçe Örgütü, sendika temsilcileri,  sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar; Türk Basını’nın cesur kalemini anmak için İstasyon Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde Uğur Mumcu’nun resimleri ve sözlerinin bulunduğu pankartlarla yürüyen topluluk önce Özgürlük Anıtı’na karanfil bıraktı. Katılımcılar daha sonra Efes Müzesi karşısında bulunan Uğur Mumcu Anıtı’nın önünde toplanarak, onu şiirler ve türkülerle saygı ve şükranla andı. 
ANITIN ÖYKÜSÜ ANLATILDI
Anma programında ilk olarak Tarihçi Tolga Mert tarafından öncelikle katılımcılara Uğur Mumcu Anıtı’nın öyküsü anlatıldı. Tolga Mert Uğur Mumcu Anıtı’nın öyküsü hakkında şu bilgileri kaydetti:  “Kuşadası’nda yaşayan hayırsever İsmail Dirim, Uğur Mumcu’nun katledilişini takip eden günlerde gazeteci adına bir anıt yaptırmak istediğini belirterek Kuşadası Belediyesi’ne başvuruyor. Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinlerin alınmasının ardından İsmail Dirim tarafından yaptırılan Demokrasi Şehidi Uğur Mumcu’nun anıtı bazı sebeplerden dolayı Kuşadası’nda yer alamıyor. Bunun üzerine Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Ahmet Altınsoy Efes Selçuk Belediyesi ile temasa geçerek heykelin Selçuk’ta yer almasını sağlıyor. Sürecin sonunda Uğur Mumcu’nun anıtının 24 Ocak 1998 tarihinde Efes Müzesi karşısında yerini almasıyla Türk Basını’nın korkusuz kaleminin hatırası Efes Selçuk’ta da ölümsüzleşiyor” 
UĞUR MUMCU’NUN YAZILARI TEKRAR TEKRAR OKUNMALI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm demokrasi şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden anma etkinliğinde konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, bu kadar güçlü bir kalemi ve bu kadar büyük bir düşünürü anarken konuşmanın çok da kolay olmadığını belirterek; “Uğur Mumcu’nun yazdığı her kelime bugün ne kadar büyük bir gerçeklik taşıyor. Bu yüzden bu gerçekliği taşıyan cümleleri sizinle paylaşmak istiyorum” diyerek Mumcu’nun yazılarından örnekler verdi. 
Uğur Mumcu’nun yazılarında kaleme aldığı tarikat, siyaset, ticaret üçgenine günümüzde basın ayağının da eklendiğini belirten Başkan Sengel, Uğur Mumcu’nun günümüze dair önemli tespitler içeren yazılarının unutturulmaya çalışıldığını söyledi. Başkan Sengel; “Uğur Mumcu tam 27 yıl önce durum tespiti yapmış. Artık bizim silkelenmemiz gerekiyor. Uğur Mumcu’nun yazılarını tekrar okumamız gerekiyor. Bugüne kadar başımıza neler geldiğini ve bundan sonra başımıza neler geleceğini tekrar tekrar sorgulamamız ve sorgulatmamız gerekiyor. Bizler bu yüzden “Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi” diyen Uğur Mumcular’ı, yazılarını, her mikrofonu elimize aldığımızda yorulmadan, sıkılmadan, korkmadan ifade edeceğiz” diye konuştu.
‘FİKİRLER ÖLMEZ’
“ Fikirler değil, bedenler ölür. Fikirler asla ölmez ve fikirler asla hapsedilmez”  diyen Başkan Sengel;  “Onlar öldürseler de hapislere atsalar da eziyetler etseler de Atatürkçü, Cumhuriyetçi, Laik ve fikirlerinde, vicdanı hür, fikri nesilleri ve kalemleri susturamayacaklarını hala bilmiyorlar. Bu vesile ile 31 Ocak 1990 tarihinde öldürülen Hukukçu, Siyasetçi ve Yazar Muammer Aksoy’u, Bahriye Üçok’u, Ahmet Taner Kışlalı’yı ve daha nice özgür kalemleri, hapislerde asılsız iddialarla çürümeye terk edilen nice özgür fikirleri, özgür kalemleri, çağdaş aydınları saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Yine katledilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan’ı ve eski Dış İşleri Bakanımız Sayın İsmail Cem’i saygı, minnet ve özlemle anıyoruz” dedi. 
Anma etkinliğinde “Susturamazlar” adlı dinletide tüm katılımcılar, şiir ve şarkılara eşlik ettiler. 
CHP GENÇLİK KOLLARI’NDAN ANLAMLI BASKI
Demokrasi Şehidi Uğur Mumcu’yu anma etkinliğinde anlamlı bir çalışmaya imza atan  CHP Efes Selçuk Gençlik Kolları, Uğur Mumcu’nun katledildiği günün   ardından çıkan  25 Ocak 1993 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin olaya ilişkin sayfalarını tekrar bastırarak etkinlik öncesinde katılımcılara dağıttı. Gençlerin yaptığı bu çalışma ile oldukça duygulanan Başkan Sengel,  CHP Efes Selçuk Gençlik Kolları’na teşekkür etti.
İki günlük anma etkinlikleri 25 Ocak Cumartesi günü 12.00 ile 17.00 saatleri arasında Carpouza Cafe önünde “UĞUR’LAR olsun” Fotoğraf sergisi ile devam edip, aynı akşam saat 20.00’de Efes Tiyatro Salonunda “Bugün Ne yazsam” adlı tiyatro gösterimi ile sona erecek.

sel_0799.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.