Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk Canlı Yayında İstifa Etti

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk Canlı Yayında İstifa Etti

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ulusa sesleniş konuşması yaptığı canlı yayında istifa ettiğini açıkladı. Başbakanın istifasını 12 Nisan Salı günü ülkede yasama organı olan Verkhovna Rada'ya (Yüksek Rada) teslim edilecek.

Pyotr Poroşenko Bloğu'nun başbakanlık görevi için Vladimir Goysman'ı aday gösterdiğini söyleyen Arseniy Yatsenyuk, istifa nedeni olarak politikanın istikrarlı ve sürekli halde tutulması gerekliğini gösterdi. Hükümet içerisinde yapay olarak kriz çıkartıldığını söyleyen eski Başbakan, bir kişiyi değiştirmek için politikacıların kör gibi davrandığını ifade etti.

Poroşenko Başbakanın kabine içinde desteğini kaybettiğini söylemişti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko, Şubat ayı içerisinde istifa eden başbakanın bakanlar kurulunda desteğini kaybettiğini söyleyerek istifaya yol hazırlayarak, erken seçime karşı olduğunu sadece Başbakanın değişmesi gerektiğini ifade etmişti. Poroşenko'nun bu hamlesinin ardından Yatsenyuk Verkhovna Rada'da güven oylaması gerçekleştirerek 450 milletvekilin arasından 194 milletvekilinin hayır 356 milletvekilinin evet oyu kullanması sonucu görevde kalmıştı. Yüksek Rada'da güvenoyu oylamasının kaybedilmesi için yüzde 50'den fazla milletvekili oyu gerekiyor (en az 226).

medyaege-yatsanyuk

Dünya siyaset tarihinde görülmemiş skandal

Yüksek Rada 2015'te dünya siyaset tarihinde görülmemiş bir skandala sahne olarak, Başbakan Arseniy Yatsenyuk kürsüdeyken Petro Poroşenko Bloku milletvekili Oleg Barna yanına gelerek gül uzattığı Başbakanı kürsüden kucaklayarak indirmeye çalışmıştı.

Cumhurbaşkanı'yla arası açılınca halk desteği yüzde 1'e düşmüştü

2014 yılı içerisinde, Rusya'yla arası açılmış olan Ukrayna'da batı çizgisine sahip 5 partinin ittifakıyla koalisyon hükümet yoluna gidilmişti. Halk Cephesi adı verilen 5 partinin birleşimi Yatsenyuk'u Başbakanlık koltuğuna getirmiş ancak Cumhurbaşkanı Poroşenko ile arası açılan Başbakan'ın halk desteği yüzde 1'e kadar gerileyince, görevden alınması tartışmalarına yol açmıştı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.