Ülke çapında uygulanacak tatbikatın detayları belli oldu!

Ülke çapında uygulanacak tatbikatın detayları belli oldu!

12 Kasım saat 18.57'de de ülke genelinde ve KKTC'de yapılacağını bildirilen 'Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı'nın detayları belli oldu.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Düzce Depremi'nin 23. yılında, ülke genelinde yapılacak tatbikat öncesinde, AFAD Başkanlığında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

AFAD Başkanı Sezer, "Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı"nın, ülke genelinde, 9 Kasım 2022'de, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı tüm yurtlarda düzenleneceğini, tatbikatın 12 Kasım saat 18.57'de de ülke genelinde ve KKTC'de yapılacağını bildirdi.

TATBİKATIN DETAYLARI

kirikkale-valisi-yunus-sezer-iha-1651514.jpg

HAY Sistemini, 2 Haziran 2022'deki Trabzon/Vakfıkebir Sel Taşkın ve Erken Uyarı Tatbikatında devreye aldıklarını ifade eden Sezer, şöyle konuştu:

"Yine bir ilk olarak 12 Kasım'da, televizyon ve radyo kanalları üzerinden anonsların geçileceği bilgilendirme sistemini devreye alacağız.

Türkiye Afet Müdahale Planı'nın faaliyete geçirilerek, afet gruplarının en üst düzey temsilcilerinin AFAD Başkanlığı Merkez Binası'nda toplanacağını belirten Sezer; Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş ve Erzurum illeri ile KKTC'den canlı bağlantılar yapılacağını ve 81 ilde, valilerin bulunduğu alanlardan canlı görüntü aktarımı yapılacağını belirtti.

AFAD Başkanlık Merkezinde ve Düzce, İzmir ile İstanbul'da basın mensupları için Medya Platform Alanları hazırlanacağını, deprem konusunda uzman ve eğitmenlerin, AFAD Başkanlık Merkez Binasında ve illerde olacağını aktaran Sezer, İstanbul ve Bursa afet eğitim merkezlerinin, yayın yapmak isteyen basın kuruluşları için gün boyu açık olacağını söyledi.

Sezer, Mobil Deprem Simülasyon Araçlarının da illerde aktif görev alacaklarını ifade ederek, sosyal medya ve televizyon kanalları aracılığıyla kamu spotları yayınlanacağını, afiş ve broşürlerin yazılı basında tatbikatı tanıtmak ve farkındalığı artırmak amacıyla kullanılacağını kaydetti.

Tatbikat saatinde tüm öğrencileri de aileleriyle evlerinde tatbikata katılmaya davet ettiklerini söyleyen Sezer, "Vatandaşlarımıza tatbikatın başladığını duyurmak amacıyla, Haber Alma ve Yayma Sisteminden Bilgilendirme SMS'i ve Hayati Uyarı Bildirimi göndereceğiz. Uyarı mesaj metninde 'AFAD Tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede 'Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı yapılmaktadır.' yazacak." şeklinde konuştu.

Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerden sesli bildirim yapılacağını da aktaran Yunus Sezer, "TRT radyo yayınlarında, tatbikata ait bilgilendirme anonsunu otomatik olacak şekilde yayınlayacağız. Diğer özel televizyon kanallarında ise yönlendirme ile tatbikat uyarı mesajını yayınlayacağız." dedi.

Sezer, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına, Sivil Savunma İkaz-Alarm Sireni ve Acil Durum Araçlarının Sirenlerinin kullanılmayacağını bildirdi.

Tatbikata ilişkin sosyal medya paylaşımları için "#ÇökKapanTutun" etiketinin kullanılacağını belirten AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Çocuk, genç, yaşlı, işçi memur, öğrenci tüm vatandaşlarımızdan bulunduğu yerde, en güvenli noktada, saat 18.57'de çök-kapan-tutun hareketini yaparak, uygun görmeleri durumunda çekecekleri videoları bu etiket ile sosyal medyadan paylaşmalarını bekliyoruz." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.