Uluslararası Piyasalar Tutunan Petrol Fiyatını Olumlu Karşıladı

Uluslararası Piyasalar Tutunan Petrol Fiyatını Olumlu Karşıladı

Kuveyt'teki grevle beraber yükselen petrol fiyatı, uluslararası piyasalara rahat bir nefes aldırdı. Yükselişi uluslararası piyasalar olumlu karşıladı.

Uluslararası piyasalar ABD hisse senetlerindeki ham petrol fiyatının varil başı 40 dolarda tutunmasını olumlu karşıladı.  40 dolar üzerine tırmanışa geçen ham petrol varil fiyatlarıyla Avrupa hisse senetleri üç ayın en yükseğini görürken, Asya hisse senetleri ralli yaptı. Petrol fiyatındaki olumlu yöndeki gelişmeyle beraber ham petrol ihraç eden ülke para birimlerine alım getirdi.

 

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya Topix Endeksi'nin yüzde 3.3 yükselmesinin sağladığı olumlu hava ile son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. OPEC toplantısında petrol üretiminin dondurulması konusunda anlaşma sağlayamadan ayrılan petrol üreticisi ülkeler Kuveyt'te yapılan grevle ülkedeki petrol üretiminin yüzde 60'a varacak şekilde düşmesiyle beraber ham petrol varilinin fiyatını yükseltti.

Uluslararası piyasalar petrol fiyatlarındaki yükseliş sayesinde rahat bir nefes alabildi. Bu sayede Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da yükselirken, Haziran'dan bu yana en yüksek seviyelerini gördüler. Öte yandan Güney Kore Wonu da para politikasını düzenleyen merkez bankası sayesinde beş ayın en yükseğini görmüş oldu.

Petrol piyasasında 7 trilyonluk erimenin olduğu Ocak ayına benzer şekilde düşüş görülmesi büyük paniğe yol açarken, istikrara dair olumlu işaret görülmesi rahatlığa yol açtı. Hisse senetleri Şubat'tan bu yana Çin'in büyümesi ve ABD şirketlerinin beklenenden fazla kar açıklamasıyla beraber, petrol fiyatları ile bir sıçrama yaptı.

Konuyla ilgili konuşan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, kendisi de dahil olmak üzere ABDli bir çok ekonomistin, ABD piyasasını algıladıklarından daha güçlü gördüğünü söyledi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.