Ümit Kartal, Soyer'in önündeki tek mikrofonu hatırlattı: Yerel medyanın 'güçsüzlüğüyle' ilişkili!

Ümit Kartal, Soyer'in önündeki tek mikrofonu hatırlattı: Yerel medyanın 'güçsüzlüğüyle' ilişkili!

Pınar Teke İle Gün Doğdu programının canlı yayın konuğu İz Medya Yayın Yönetmeni Ümit Kartal oldu. Kartal, yerel medya ve yerel yönetimlerin ilişkisinin nasıl olması gerektiğine dair önemli açıklamalar yaptı

İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, İz Tv’de yayınlanan Pınar Teke ile Gün Doğdu programının canlı yayın konuğu oldu. Kartal; halkın özgür basın aracılığıyla gerçeğe erişim hakkı, yerel medya ile belediyeler arasındaki ilişki ve kamu kaynaklarının yönetiminin nasıl olması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

KRİTERLERİNİZ NE?

Geçtiğimiz hafta İzmir yerel basınında tartışmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş.’nin (İZFAŞ) üç internet gazetesiyle yaptığı 48 ila 66 bin liralık anlaşmaları değerlendiren Kartal, söz konusu anlaşmaların diğer internet gazetelerinde rahatsızlık yarattığını ifade etti. Yerel medyanın belediyelerle reklam ve ilan çalışmaları yaparak ayakta kalmaya çalıştığını hatırlatan Kartal, İZFAŞ’ın neden sadece üç internet gazetesiyle anlaşma yaptığını ve anlaşmanın kriterlerinin ne olduğunu sorguladı.

‘İSTİHDAMA BAKILMALI’

Yerel yönetimlerin, kamu kaynaklarını dağıtırken adil olması gerektiğini ifade eden Kartal, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun medya krizine çözüm amacıyla açıkladığı 10 maddeyi de hatırlattı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Gazetelerin tirajları ve internet sitelerinin trafiği bağımsız denetim kuruluşları tarafından kontrol edilmeli. Kamu ilanları keyfi dağıtılmamalı ve objektif kriterler olmalı’ sözlerine atıfta bulunan Kartal, “AKP iktidarı, 18 yıldır ülkeyi yönetiyor ve medya en tahrip ettiği alanlardan birisi. Çokça yayın kuruluşu saygın gazetecilerin elinden alınarak başka mesleklerden yandaş sermaye gruplarına peşkeş çekildi. Hem içerikler boşaltıldı hem de yandaş havuzu yaratılmış oldu. Mevcut tahribat, vatandaşın gerçeklere ulaşmasının önünde engel oldu. Demokrasi adına düşündüğümüzde de bu sorun sadece gazetelerin sorunu değil” dedi. Bu anlamda belediyelerin basına ayırdığı kamu kaynaklarını objektif kriterlere göre dağıtmasını talep eden Kartal, en önemli kriterin medya kuruluşlarındaki istihdam sayısı olması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Kartal, kurumların siyasi çizgisinin ve evrensel basın ilkelerine uygun yayınlar yapmasının da belirleyici olabileceğini söyledi. Bu kapsamda İZFAŞ’ın üç internet sitesiyle yaptığı anlaşmanın doğal olarak daha çok istihdam sağlayan ve erişim sayılarıyla üst sıralarda yer alan diğer gazetelerde adaletsizlik ve dışlanmışlık duygusu yarattığını söyleyen Kartal, CHP’nin ve onun yerel yönetimlerinin medya alanında da tüm Türkiye’ye örnek olacak çalışmalar yapabileceğini kaydetti. Kartal, İZFAŞ’ın üç internet sitesiyle yaptığı anlaşmadan İBB Başkanı Tunç Soyer’in haberi olmadığını ve Soyer’le yaptığı telefon görüşmesinde konuyla ilgili medya kuruluşlarının beklentisini kendisine ilettiğini ifade etti.

‘CHP ALTERNATİF OLMALI’

CHP’nin yerelde iktidar olduğu bölgelerde yapacağı siyasi hamlelerle basın üzerindeki tahribatı tersine çevirmesi gerektiğini söyleyen Kartal, CHP’nin ‘Böyle gelmiş böyle gidecek’ diyemeyeceğini ifade etti. Ülkedeki iktidar değişikliğinin kendi kendine olamayacağını dile getiren Kartal, CHP’nin bu anlamda doğru adımlar atması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, “Yerel yönetimlerde alınan tavır, CHP’nin iktidara gelip gelmeyeceğini gösterecek. Bu anlamda 18 yıldır AKP iktidarının basına yaptığı tahribatın ortadan kaldırılması yönünde CHP, modeller oluşturmalı, belediyeler de bu konuda alternatif olduklarını göstermeli” dedi.

‘SOYER’İN ÖNÜNDE TEK MİKROFON VARDI’

30 Ekim’de gerçekleşen deprem sonrasında İBB Başkanı Tunç Soyer’in açıklama yaparken önünde sadecetek bir basın kuruluşunun mikrofonu olduğunu hatırlatan ve Soyer’in pandemi döneminde İstanbul ve Ankara’dan daha çok öne çıkan çalışmalar yapmasına rağmen sesinin duyulmamasının yerel medyanın ‘güçsüzlüğüyle’ doğrudan ilişkisi olduğunu söyleyen Kartal, ulusal medyanın yüzünü yeniden İzmir’e dönmesi için güçlü bir İzmir medyasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.