Umre için açılan Arabistan kapısı, Türk ürünleri için kapanıyor

Umre için açılan Arabistan kapısı, Türk ürünleri için kapanıyor

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suudi Hükümetinin Türk ürünlerine ambargo başlatırken, AKP iktidarın sessiz kalmasını eleştirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suudi Arabistan’ın  1 Ekimde Türkiye menşeli ürünlere başlatacağı ambargonun, bu ülkeye ihracat yapan firmaları büyük ölçüde olumsuz etkileyeceğini söyledi. 

Suudi Arabistan’a korona virüs salgınından dolayı 6 ay önce durdurulan umre ziyaretlerini 4 Ekim tarihinden itibaren başlatma kararı aldığı bir dönemde, Suudi hükümetinin Türkiye’ye yönelik başlattığı ambargo uygulamasını düşündürücü olduğunu ifade eden  Ömer Fethi Gürer, ülkemizi olumsuz yönde etkileyecek bu tablo karşısında AKP iktidarının elinde Suudi Arabistan ile ziyaretlerde sarmaş dolaş resimler ile abartılı dostluk görüntülerinden gayrı ne kaldı? “Kralı öldü” diye bayrakları yarıya indirenler ülkemizi bugün getirdikleri noktadan vicdan muhasebesi yapıyorlar mı? sorusunu sordu. 

İKTİDARIN DIŞ POLİTİKASI VAR MI?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dış politikada Cumhuriyet tarihinin en sorunlu dönemini Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş ve 100 yıllık dış politikada devlet geleneğinden  uzaklaşma ile yaşandığını belirtti. Gürer, “Abartılı dostluk gösterilerinin  cilası döküldükçe sorunlar ne yazık ki acı biçimde ortaya çıkıyor.” dedi.

İHRACATÇILAR TEDİRGİN

Suudi Arabistan’ın, ülkemize bir süredir uyguladığı dolaylı ambargonun 1 Ekimden itibaren resmi hale getireceğini duyurduğunu hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suudi hükümetinin bu kararını, Ülke ekonomisi için sorun oluşturabileceğine dikkat çekti. 

Türkiye’nin 3.3 milyar dolar ile en çok ihracat yaptığı ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’ın ülkemizden mobilya, yaş sebze, narenciye, gıda ve tekstil ürünleri başta olmak üzere yüzlerce kalem ürün aldığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yarından itibaren başlayacak ambargonun, ülkemizden Arabistan’a ihracat yapan çok sayıda firmayı olumsuz etkiyeceğini kaydetti. 

AKP İKTİDARI NE YAPIYOR?

Suudi hükümetinin, Türkiye’ye karşı başlatacağı ambargo kararıyla bu ülkeye ihracat yapan firmalar ile ürünleri taşıyan nakliye firmalarının  kaygılanmaya  başladığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “3.3 milyar dolarlık bir ekonominin kapılarının kapanması olumlu bir durum değildir. AKP iktidarı bugüne kadar  neden bu sorunu çözememiştir? Mısır, Suudi Arabistan, Suriye ile sorunlu hale gelen iktidar, müslüman ülkelerin Yunanistan ile işbirliği tutarken neden Türkiye’ye sırtlarını döndüklerini  nasıl değerlendirmektedir? Neden Arap ülkeleri birlikte aldıkları kararlar da  ülkemiz karşıtı politikalara yönelmektedirler? Süreçte AKP’nin uyguladığı  dış politikalar ile  oluşan olumsuz gelişmeler partiye değil ülkemizin milli menfaatleri yönünden sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda parlamenter sistemin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçiş ile parti devletine dönen yönetim tarzı iç ve dIş sorunlarda artış yaratmıştır.

Çözüm parlamenter sisteme dönüş ve muhalefet partileri önerilerini de dinleyip, 100 yıla yaklaşan devlet geleneği  olan dış politikayı doğru okumaktır. Komşularla sıfır  sorun anlayışından sıfır komşuluk ilişkisine dönen ülke durumuna nasıl savrulduk, bunun nedenlerini AKP iktidarının dış politika ve uygulamalarının sonucunda ortaya çıkmış bir durumdur” diye konuştu. 

UMRE İÇİN AÇIK OLAN KAPI, TÜRK ÜRÜNLERİ İÇİN KAPALI 

“Made İn Turkey” menşeli ürünler için kapıları kapatan Suudi Arabistan’ın umre için kapıları açık tutmasına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “6 aydır korona virüs nedeniyle umre ziyaretini durdurulup, 4 Ekim’den sonra yeniden Umre ziyaretlerini başlatma kararı alınan bir dönemde, Suudi hükümeti bir süredir gayri resmi olarak sürdürdüğü ambargoyu  1 Ekimden itibaren resmi hale getiriyor olması düşündürücü bir durumdur ” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.