"UNESCO süreci sağlıklı yürütülmeli"

"UNESCO süreci sağlıklı yürütülmeli"

Bahattin Yücel, "UNESCO sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi İzmir Büyük Şehir ve Konak Belediyesi’nin sorumluluğundadır" dedi.

Kemeraltı Hayat Platformu Kemeraltı Sohbetleri’ ne Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel ‘i konuk etti.

Platformun resmi sayfalarından yapılan canlı yayına konuk olan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel Kemeraltı Bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınması ve İzmir’in turizmdeki yeri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Unesco sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi İzmir Büyük Şehir ve Konak Belediyesi’nin sorumluluğundadır.”

“Kemeraltı Çarşısının geçici dünya mirası listesine alınmasında emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Bu süreçten sonrası çok daha önemli çünkü UNESCO’nun kendine dair kuralları var. Dünya mirası arasında saydığı bütün bölgeleri, yerleri hatta mekânları ciddi bir sınavdan geçiriyor ve bunun sürdürülebilir olmasına önem gösteriyor. Bu disiplinin gerek İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve Konak belediyesi tarafından çok ciddi biçimde izlenmesi ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Unesco sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi İzmir Büyük Şehir ve Konak Belediyesi’nin sorumluluğundadır.

Unesco daimi listesine girmek hem İzmir’e yeni yeni bir disiplin getirir hem Kemeraltı Çarşısı’nın kendisini güncellemesi, yenilemesi ama geçmişinden de kopmaması adına oldukça sevindirici bir gelişme ve bir sınav.

Tarihî alanların iyileştirilmesi bir bayrak yarışı gibi göreve her gelen belediyelerin sürdürmesi gereken sorumluluktur, uzun süreli büyük projelere gerek yok. 

Zira bu projelerin hızlı değişen talep ve ihtiyaçları karşılamaları zordur.

Küçük esnaf ve zanaatkar in korunması belediyeler tarafından gözetilmelidir, kamusal alanın düzenlenmesi dünya standartlarında ve normlarında mal, ürün, hizmet ve hijyen kurallarının denetimi belediyelerin görevidir. 

Bu konunun söz kaldırır, popülist yaklaşımları kaldırır yanı yoktur, acil uygulanması gerekir.

AVM ler ithalata dayalı hormonlu büyümenin neticeleri, yüzlerce yılda oluşan ve varlığını dinamik bir şekilde sürdüren eski çarşılar ise gerçek ekonomik değerlerdir.”

“İzmir’in turizm açısından hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum.”

İzmir son dönemlerde nedense turizm aksinin dışında kaldı. İzmir’e gelen turist sayısı normal dönemde pandemi salgını öncesi dönemde yılda bir milyon kişi idi. Bu rakam İzmir gibi bir destinasyon için küçük ve komik bir rakam. Rahmetli Ahmet Piriştina döneminde İzmir Turizminin geliştirilmesi önemli çalışmalarımız ve projelerimiz oldu. Hatta bir bölümünü hayata geçirecektik ki çok erken yaşta kaybettik. Şimdi baktığımda İzmir’in turizm açısından hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum.

“Yöneticilerin turizm için yeni şeyler yapması, yaratması lazım”

 İzmir Enternasyonal Fuarı İzmir’i önemli bir çekim, cazibe merkezi haline getirmiştir İzmir’i. İzmirliler içinde sosyokültürel anlamda önemli yere sahiptir İzmir Fuarı. Sonra nedendir bilinmez o fuarı merkezden alıp kuş uçmaz kervan geçmez bir yere taşıdılar, bir binaya götürdüler. Ben bunu büyük bir yanlış ve talihsizlik olarak görüyorum.

"İzmir’in Basmane’si son derece önemli bir yerdir"

Basmane bölgesi tarihi ve tarihi yapılar açısından son derece önemlidir. O bölge canlandırılabilirdi. Eski dokudan kalan çok önemli yapılar var orada. Ne yazık ki; özellikle son dönemlerde Suriyeli göçmenler konusunda bir tür sınır geçişlerinin tartışıldığı, yaşam alanlarının kurulduğu bir borsa haline geldi.

Basmane Garı örneğin. Ben geçen sene ziyaret ettim o bölgeleri. Ne Basmane, ne de Konak Kemeraltı bölgesinin hak ettiği değeri göremediğini, gereken dokunuş ve iyileştirilmelerin yapılmadığını gördüm. Bu bölgeleri değer olarak Kameraltından ayrı düşünmeyin. 

İzmir Kalesi bir diğer değerdir İzmir için

İzmir’e gelen herkes kaleye çıkmak, herkes bir şehre kalesinden bakmak ister. Oraları turizme uygun hale getirmek için öyle çok büyük planlara projelere, kaynaklara da gerek yok. Küçük dokunuşlar, birazda düzen. İnsanların orada oturmaları, zaman geçirebilmeleri ve yaşamaları özendirilmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.