Unutkanlığın sebebi buradaki tıkanıklık çıktı!

Unutkanlığın sebebi buradaki tıkanıklık çıktı!

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof.Dr. Erol Akgül bilgi verdi

Prof.Dr. Erol Akgül, karotid arter yani halk arasındaki adıyla şah damarında meydana gelen darlığa ilişkin, ''Boyunda her iki tarafta sağlı sollu yer alan karotid atardamar darlıkları diğer adıyla şah damarı darlıkları, damar iç yüzeyinin plak ile kaplanması sonucu oluşur. Oldukça önemli bir hastalıktır. Çünkü beyne pıhtı atıp ölüme veya felçli yaşamaya yol açabilir. Bu hastalar genellikle beyne pıhtı atması nedeniyle doktora başvururlar. Bazı hastalarda bu durum, beyne pıhtı atmadan damarın giderek daha fazla daralması ile baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere yol açabilir. Darlık derecesinin yüzde 50'nin üzerine çıkması durumunda beyne pıhtı atma riski belirgin şekilde artar. O nedenle beyne pıhtı atmadan yakalanması ve acilen önlem alınması gerekir. Bu şikayeti olanların kan sulandırıcı ilaç kullanmaları da pıhtı oluşma riskini azaltır'' dedi.

Tansiyon ve şeker hastalığı varsa... 

Prof.Dr. Akgül, genellikle ileri yaşlarda görülen şah damarı darlığının nedenlerini ise şöyle açıkladı: ''Bu hastalık genellikle, ileri yaş hastalığı olup nedeni ateroskleroz yani damar sertliğidir. Bu hastalığın oluşmasına sıklıkla sigara, alkol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanda yağların yükselmesine yol açan ailesel hastalıklar ve sedanter yani hareketsiz yaşam yol açar. Darlık gelişimini önlemek için sigara içilmemeli ve buna neden olan hastalıkların tedavisi yapılmalı. Ayrıca spor yapmak da hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

Şah damarı tıkanıklığı nasıl tespit edilir? 

Bu hastalığın tanısı için doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve gerekirse anjiografi kullanılır."

Şah damarı tıkanıklığı ameliyatı nasıl yapılır? 

Şah damarı darlığı tedavisinde cerrahi veya endovasküler tedavinin (damar yoluyla) mümkün olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Akgül, ''Şah damarı darlığı olan hastaların takip edilmeleri ve şikayete yol açıyorsa yüzde 50'nin üzerinde, şikayete yol açmasa bile yüzde 70'in üzerinde darlık olması durumunda cerrahi veya endovasküler yolla yani damar içinden tedavi edilmeleri gerekir.

Her iki yöntem de tedavide oldukça başarılıdır. Ancak son yıllarda şah damarı darlıklarının tedavisi damar yoluyla yapılıyor. Bu yöntem, girişimsel radyologlar tarafından uygulanıyor. Bu yöntemde darlık, hasta uyutulmadan oruma filtresi eşliğinde tedavi edilir. Yaklaşık 30 ila 40 dakika süren işlemde darlık stent ve balon ile açılır. Hastalar 1 gün hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edilir. Hastalar, tedavi yapılsa bile kan sulandırıcı ilaç kullanmaya devam etmeli ve belli aralıklarla takibe gelmelidir’’ şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.