Urla'da "Ölümsüz Z" Belgeseli Gösterimi

Urla'da "Ölümsüz Z" Belgeseli Gösterimi

Nilgün ve Ramazan Emiroğlu'nun çekimini üstlendiği Urla'da arkeolojik kazılar sonucu gün ışığına çıkan Klazomenai medeniyetinin inşa ettiği Zeytinyağı işliğine dair olan "Ölümsüz Z" isimli belgeselin gösterimi gerçekleşti.

Nilgün ve Ramazan Emiroğlu tarafından çekilen Ölümsüz Z belgeselini izlemek için bir araya gelinen bu etkinlik; Urla’da üreten ve Urla’ya gönül vermiş, yatırım yapmış davetlilere Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği’nin ev sahipliğinde , OLIVURLA Zeytin & Zeytinyağları ile renklendirilen kahvaltının ardından gerçekleştirilmiştir.

Urla Yarımadası zeytin üretimini ve asırlık Erkence zeytin ağaçlarını anlatan bu belgesel, kazılar sonucu KLAZOMENAI medeniyetinin gün ışığına çıkmasına vesile olan arkeolog Güven Bakır ve Ali Ertan İplikçi ile Antik Zeytinyağı İşliğini detaylı olarak gösteren bilgi ve belgelere dayanan bir dökümantasyon niteliği taşımaktadır. Hem zeytinyağı sektör paydaşları hem de yörede zeytin üretimi yapan çiftçiler ve girişimcilerle yapılan röportajlarla yörenin özellikleri, kültürü ve medeniyeti konu alınarak aktarılmıştır. ‘Ölümsüz Z’ belgeseli, izleyicilere duygu dolu anlar yaşatmış, Türkiye’nin en verimli rüzgar koridorlarından birine sahip olduğu belirtilen, Urla Yağcılar Köyü Mevki’nde yer alan Ayerya Çiftliği ile ormanların içinde , zeytinliklerin tam bitişiğine hızla yaklaşarak inşaası devam eden RES’lere dikkat çekilmiş ve tartışmalar bu yönde hararetlenmiştir. Gerek bu bölgede gerekse Urla Yarımadası’nda, yok olmaya yüz tutan Erkence zeytinlerinin varlığına, büyük tehdit oluşturan RES inşaatları, Ölümsüz Z belgeseli ile büyük bir farkındalık yaratmıştır. Belgeselde, zeytin mirasını Homeros’un dediği gibi ‘geçmişte de vardım, gelecekte de var olacağım’ sözleriyle kulaklarda iz bırakan Macit Sonkan’ın vurgulu ve etkileyici anlatımı ile çocuklarımıza , geleceğe dair dikkat çekilmiştir.

Belgesel müzikleri; Yaşar Üniversitesi sponsorluğunda ve Müzik Bölüm Başkanı Kürşad Terci vasıtasıyla Mehmet Can Özer tarafından bestelemiştir.

Anlatımı ve seslendirmesi sinemacı Macit Sonkan tarafından gerçekleştirilmiş ve bu belgeseli kendisi ilk defa Ayerya’da izlemiştir.

Ayerya’da gösterilen ‘Ölümsüz Z’ belgeselini, eski bakanlarımızdan Yılmaz Karakoyunlu ve Suat Çağlayan da izlemiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.