Urla'da, yerli malına yakışır etkinlik

Urla'da, yerli malına yakışır etkinlik

Öğrenciler, aylar önce bu etkinlik için yetiştirmeye başladıkları sebze ve meyveleri içeren ürünlerle tezgah açtı, Eski Tamirhane binası, Urla'nın yerel üreticilerinin yetiştirdiği ürünlerle şenlendi.

Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası öncülüğünde, Urla Kaymakamlığı, Urla Belediyesi, Urla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Urla İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşen 'Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası' etkinliklerinde, özlenen tablolar sergilendi. Öğrenciler, aylar önce bu etkinlik için yetiştirmeye başladıkları sebze ve meyveleri içeren ürünlerle tezgah açtı, Eski Tamirhane binası, Urla'nın yerel üreticilerinin yetiştirdiği ürünlerle şenlendi. Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından ziyaretçilere balık-ekmek ve çorba ikram edildi.

Düzenlenen etkinliğe Devlet eski Bakanı Aydın Tümen, Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve eski Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Aydınhan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetleri Müdürü Yener Kırmızı, Siyasi Parti Temsilcileri, Urla Birim Müdürleri, Öğretmenler ve Öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Yerli malın önemine dikkat çeken Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Kendi ihtiyacını üretemeyen, her şeyini dış ülkelerden karşılayan bir toplumun bağımsızlığından söz edilebilir mi? Eskiden okullarımızda Yerli Malı Haftası’nı kutlardık. Gerçekten yerli üretim meyve sebzelerle, annelerimizin yaptığı malzemesi yerli olan börek ve çöreklerle. Her birimiz farklı bir meyve olurduk. Şiirler okurduk. “Yerli malı, yurdu malı, herkes onu kullanmalı” diye bağırarak gezerdik sokaklarda. Ne oldu da unutulmaya yüz tuttu bu gelenek? Çünkü artık meyveyi, sebzeyi, bakliyatı diğer ülkelerden ithal eder olduk. Bakkalda, markette satılan ürünlerin çoğu Türk malı değil, öyle değil mi? Ya dağlarından keçisi, bahçelerinden ineği, koyunu eksik olmayan ülkeme neden hayvan ithalatı yapılıyor” dedi.

Urla Kaymakamı Önder Can da,“Bu tür organizasyonlar çok değerli ve önemli. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Kurtuluş Savaşı’mızdan sonra ülkemizin birçok yerinde fabrikalar açılmış, milli üretim ve milli ekonomimize önem verilmiştir. Bizlerde yerli mallarımıza sahip çıkmalıyız. 869 numaralı yerli mallarımızı çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Milli ürünlerimizden almalı ve tüketmeliyiz” dedi.
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise konuşmasında, “Biz istiyoruz ki eskisi gibi okullarımızda ve her yerde bu özel günümüz yerli malı haftamız kutlansın. Bugün burada yerli malı haftasını, yerli malı kullanmaya teşvik etmek, onu öncelikli hale getirmek ve kuşaktan kuşağa aktarmak için yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Urla Esnaf Odası Başkanı Ahmet Aydınhan da oda olarak yerli malı kullanımının önemli bulduklarını hatırlattı, “Bu tür etkinliklerin Milli birlik içinde her yerde yapılmasını istiyoruz. Biz bunu her zaman yapmaya devam edeceğiz. Yerli üretici desteklenmelidir. Bu tür milli etkinliklerimize de sahip çıkılmalıdır” şeklinde konuştu.

Başkan Aydınhan, ''Yaklaşık 2 aydır devam eden projenin ilk ayağı, Şehit Kemal İlköğretim Okulu’nda pilot bir sınıf ile uygulanmaya başlandı. Urla Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü bahçesinde kışlık sebze dikimi gerçekleştiren öğrenciler, her hafta belli saatlerde ürünlerin bakımını gerçekleştirdi. Bu ürünleri hasat eden öğrenciler, şimdi katılımcılara ürünlerin satışını gerçekleştirerek farklı bir deneyim elde ediyorlar'' dedi. 

Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılıç ise; “Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de iktisat Kongresini topladı. Atamız yerli malların üretilmesini ve tüketilmesini istedi ve buna teşvik etti. Ben bugün ilkokul yıllarımı hatırladım. Okullarımızda ne güzel kutlardık. Şimdi yine o günlerin gelmesini istiyoruz. Bizler yerli mallarımıza sahip çıkmalı ve onları kuşaktan kuşağa aktarmalıyız” dedi.

Programda, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Urla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığından düzenlenen afiş tasarımı yarışmasının ödül töreni gerçekleşti. Ayrıca etkinlikte, İYTEV Yücel Tonguç Koleji öğrencileri “Yerli Malı” konulu tiyatro gösterisi ve Asiye Hüseyin Akyüz Okulu öğrencileri “Hasat Dans” gösterisi yer aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.