Urlalı kadınlar şiddete karşı yürüdü

Urlalı kadınlar şiddete karşı yürüdü

Urlalı kadınlar, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen etkinlikte biraraya geldi. Kadınları yalnız bırakmayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Kurtuluş yok, ya hep beraber ya hiç birimiz” dedi.

Hep bir ağızdan “Şiddete Hayır” diyen kadınlar Urla Cumhuriyet Meydanında buluşup el ele tutuşarak sevgi çemberi oluşurdu. Daha sonra ise kadınlar sloganlar atarak Atatürk Kültür Merkezi’ne yürüdü.

Atatürk Kültür Merkezi’nde ise kısa filmler ve konuşmaların ardından Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurslara katılan kadınlara madalya taktı.

urlali-kadinlar-siddete-karsi-yurudu-(16).jpg

Düzenlenen etkinlikte konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, çocuk yaşta gelin olan, şiddet gören kız çocuklarının hala var olduğuna dikkat çekti. Uyar; “Arkadaşlarıyla sokakta oyun oynarken, birdenbire kendini küçücük bedenine giydirilmiş gelinlikle bulan kız çocuklarımız var. Henüz anne kuzusuyken kadın olmaya mahkum bırakılan çocuklarımız var. Okutsalar belki avukat olacak, doktor olacak, öğretmen olacak kızlarımız var. 11 yaşında evlendirilip, 12 yaşında anne olan ve 14 yaşında da ölü bulunan Kader’in dramını mı anlatayım? Yoksa, Özgecan Aslan, Münevver Karabulut gibi gencecik evlatlarımızın vahşice katlettiğini mi hatırlatayım sizlere? Tüm dünyada her gün onlarca, yüzlerce insanlık suçu işleniyor. Ne yazıktır ki kadına yapılan şiddetle mücadele etmeye her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Hem de 21.yüzyılda” dedi.

Uyar konuşmasına şöyle devam etti;

“Şiddetin temel nedeni Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğidir. Ve aslına bakarsanız, Toplumsal Cinsiyet eşitliği aynı zamanda ekonomik kalkınmanın temelidir. Bir ülkenin ekonomisi beşeri sermayesine dayanır. Eğer kadınlara yeterli sağlık, eğitim, iş olanakları sunmuyorsanız ülke nüfusunun yarısı olan kadınların ve dolayısıyla ülke olarak kendi potansiyelinizin yarısını kaybedersiniz. Ülkemizde yasal düzenlemeler son 20 yıldır kadınların haklarını koruyan içeriklerle sağlamlaştırıldı. 1998 öncesinde kanunlarımızda kadına yönelik şiddet kavramı kullanılmamaktaydı. Oysa günümüzde kanunlar önünde kadın tüm haklarıyla var olabilmekte. Fakat dünyadaki ve ülkemizdeki kadına yönelik şiddetin artış nedeni kanunların uygulanma kısmından kaynaklanıyor. Bakış açımız değişmediği sürece uygulamadaki yetersizliğimiz sürecek ve şiddet, sadece kadına yönelik kalmayacak toplumun her kesimine yayılacaktır -ki zira şuan yaşadığımız huzursuzluğun temel noktası da budur.”

“KADINLARIMIZ İÇİN BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”

Göreve geldikten hemen sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurduklarını belirten Başkan Sibel Uyar; “ Kadınlarımızı sosyal ve ekonomik hayata katmak istedik. Kadın Üretici Kooperatifimizi kurduk. Kadın Üretici pazarları kurduk. Köylerimizde ve Merkezimizde Semt merkezleri açarak ücretsiz girişimcilik, liderlik, meslek edindirme kursları verdik. Oluşturduğumuz Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe ile tüm ülkeye model olmamız cabası. Avrupa yerel Yaşamda kadın erkek eşitliği şartına imzamı attığımız gibi bu konuda atacağımız daha birçok imza var” dedi.

Uyar konuşmasını şu sözlerle bitirdi; “ Hakların kadın, çocuk, hayvan vb. gibi ayırt edilmediği gün gelene kadar biz durmayacağız. Tüm Çocukların kadın ve erkek olmayı değil, insan olmayı öğreneceği gün gelene kadar durmayacağız. Tüm kadınların, üretime katılarak, paylaşarak, çalışarak, tek başına ayakta durarak, kadın olmaktan önce birey olarak kendini gerçekleştirecekleri gün gelene kadar durmayacağız. Tüm insanların namusun cinsellik ile ahlakın din ile   saygının korku ile alakalı şeyler olmadığını kavrayana kadar durmayacağız. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bu yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğimize söz veriyoruz. Ne mutlu ki, bizler onun evlatlarıyız…”

Urla Kadın Platformu adına Avukat Saadet Kayaalp ise; “Bu evden gelinliğinle çıktın kefeninle geri dönersin. Kadınları gelinliğiyle mezarlığın önünden geçirirlermiş. Mezarı görsün eğer bir gün giderse ölüsünün eve döneceğini anlasın diye. İstiyorlar ki her şeye boyun eğen, itaatkar kadın olsun. İşte bizler bu zihniyetle mücadele ediyoruz. Bunların karşısında duruyoruz. Bizimde haklarımız var. Kimse bize küfür edemez, kimse bize vuramaz. İster özel ister kamusal alanlarda kadına yönelik fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik olarak ıstırap verici her türlü davranış kadına yönelik şiddettir ve şiddet bir suçtur. Şiddet görüyorsak susmayacağız, utanmayacağız, korkmayacağız. Suçu işleyen utanmalı ve biz bunu deşifre etmekten korkmamalıyız. Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun” şeklinde konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.