Uşak Ege tarımına damga vurdu.

Uşak Ege tarımına damga vurdu.

İzmir'de düzenlenen 3.Ege Ekonomik Forum’unda konuşan Uşak Valisi Funda Kocabıyık, “Son 3 yılda hayvansal ürünlerimizin ihracatı yaklaşık 232 milyona ulaştı” dedi.

Forumun ikinci gününde oturumun açılış konuşmasını ise Uşak Valisi Funda Kocabıyık yaptı.

"Yarın İçin Hayal Et" ana temasıyla düzenlenen 3. Ege Ekonomik Forum'unun ikinci gününde onur konuğu olan Geçmiş Dönem TBMM Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, dünyada dijital dönüşümün yaşandığını ve bu dönüşümün geleceği şekillendireceğini söyledi. Yıldırım, bu dönüşüme ayak uyduramayanların ise yok olacağına dikkat çekti. Forumun Vahap Munyar'ın moderatörlüğündeki “Yerel Yönetimlerin Tarımın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü” başlıklı ilk oturumuna ise Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi Önceki Dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran konuşmacı olarak katıldı. 

Üreticiye tam destek

Vali Kocabıyık, dünyadaki dijital dönüşümünün bir “gelişim” olduğunu bunun bir benzerinin tarım ve hayvancılıkta da yaşandığını ifade ederek “Uşak'ın bu değişime en iyi ayak uyduran kentlerden biri” olduğunu söyledi. Vali Kocabıyık, Uşaklı üreticinin gelişen teknolojiyi yakından takip etmesi, iyi tarım uygulamaları ve bilinçli üretim ile son dönemde bir çok ilki başardığını ve bunda desteklemelerin önemli bir payı olduğunu belirtti. Vali Kocabıyık, “ Organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında 7 bin 812 dekar alanda çiftçilerimize destekleme yapıldı. Orköy projesi kapsamında 2003-2019 yılları arasında 3 bin 349 çiftçimize yaklaşık 16.5 Milyon, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını destekleme projesi kapsamında aynı dönemde 105 Milyon lira destekleme verildi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme kurumu tarafından yine aynı dönemde 365 projeye 108 milyon lira destekleme yapıldı. Tarım arazilerinin korunması projesi kapsamında 40 dekar alan için destekleme yapıldı. Bunlara ek olarak Zafer Kalkınma Ajansı ile 2010 yılından itibaren yaklaşık 823 bin destek sağladık ve 210 bin kişiye eğitim hizmeti sunduk ” dedi.

232 milyonluk ihracat

Vali Kocabıyık bu desteklemeler sonucu ortaya çıkan tabloyu ise şöyle anlattı: “Son üç yıla baktığımızda hayvansal ürünlerimizin ihracatı 232 milyona ulaştı. Uşak'taki kümes sayısı 356'ya yükselirken yılda 176 bin ton beyaz et üretimine imza attık. Banaz'a bağlı Hasanköy’de jeotermal enerji ile yüz dekarlık bir alanda topraksız tarım ile domates yetiştiriciliği yapılıyor. 3 bin ton domates elde edildi ve yüzde 20'si ihraç ediliyor. Tıbbi amaçlı üretilen çörek otu, kek ve lavanta gibi aromatik bitkiler için 11 bin 782 dekar alanda bu yıl bin 544 ton ürün elde ettik. Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında il özel idaresi tarafından dağıtımı yapılan 151 adet lavanta fidanının ilk hasadını gerçekleştirdik. Nohut, susam ve haşhaşta ekimi yapıldığı gibi bunları işleyen tesislerin sayısı da artıyor. Yüksek süt işleme kapasitesine sahip modern tesislere sahibiz”

Yerel yönetilerin, tarımın ekonomik kalkınmasında yol haritasını belirlediğini ifade eden Vali Kocabıyık "Gelir kaynağı ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması bakımından tarım diğer sektörlere oranla daha çok desteklenmesi elzemdir. Çünkü tarımsal bağımsızlığın sağlanamaması diğer sektörlerinde gelişimini yavaşlatır, ham madde imkanlarının azalmasına yol açar. Bu yüzden desteklemeler çok önemli ve yapılan her destek Uşak’ın tarım şehri olarak öne çıkmasına ve ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayabilecek konuma gelmesine olanak sağlayacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.