Üşümezsoy “Bodrum depremi Gökova'dan kuzeye göçüyor”

Üşümezsoy “Bodrum depremi Gökova'dan kuzeye göçüyor”

Prof Dr Şener Üşümezsoy son Bodrum depremini yorumladı ,

“Bodrum depremi Gökova'dan kuzeye göçüyor” diyen Üşümezsoy yazılı açıklamasında “Gökova'da Temmuz ayında oluşan deprem, Karaada'nın güneyinden Kos'a doğru uzanan bir kol ile, Kos ile Turgutreis arasında uzanan kuzeye bakan kolun kırılmasıyla oluşmuş 6.7 lik bir depremdir. Bu faylarda Temmuz ayında olan artçılar ile stres boşalmıştır. Buna karşılık, Bodrum yarımadasında doğu- bati uzanımlı, kuzeye bakan basamak faylarda stres artmıştır. Bir başka ifadeyle Gökova'daki stres boşalımı ile tetiklenmiştir. 9 Ağustosta ve 14 Ağustos'ta oluşan depremler, yarımada içinde, doğu-batı uzanımlı, kuzeye bakan iki ayrı fayda oluşmuştur. Kuzeye bakan bu basamak faylarda deprem, kuzeye doğru ilerlemiştir. Aşağıda görülen şekil 1 ve şekil 2 ile bu durum resmedilmiştir. 

Bodrum güneyindeki faylarda oluşan ana depremden etkilenen bu faylar ikincil faylardır. Uzunlukları ve derinlikleri göz önüne alındığında, körfezdeki deprem büyüklüğünde deprem yaratamazlar. Körfezde yırtılan ana fay düzleminin kuzeyinde yer alan bu basamak faylar, ana fayın etkisindeki ikincil yapılardır. Körfezde oluşan depremler, fayın üzerindeki tavan bloğundaki basamak faylardır. Karadaki kuzeye bakan basamak faylar ise, Bodrum kuzeyindeki çökmeyi gerçekleştiren, taban bloğundaki ikincil faylardır.Gökova'da Temmuz ayında oluşan deprem, Karaada'nın güneyinden Kos'a doğru uzanan bir kol ile, Kos ile Turgutreis arasında uzanan kuzeye bakan kolun kırılmasıyla oluşmuş 6.7 lik bir depremdir. Bu faylarda Temmuz ayında olan artçılar ile stres boşalmıştır. Buna karşılık, Bodrum yarımadasında doğu- bati uzanımlı, kuzeye bakan basamak faylarda stres artmıştır. Bir başka ifadeyle Gökova'daki stres boşalımı ile tetiklenmiştir. 9 Ağustosta ve 14 Ağustos'ta oluşan depremler, yarımada içinde, doğu-batı uzanımlı, kuzeye bakan iki ayrı fayda oluşmuştur. Kuzeye bakan bu basamak faylarda deprem, kuzeye doğru ilerlemiştir.

Aşağıda görülen şekil 1 ve şekil 2 ile bu durum resmedilmiştir. 
Bodrum güneyindeki faylarda oluşan ana depremden etkilenen bu faylar ikincil faylardır. Uzunlukları ve derinlikleri göz önüne alındığında, körfezdeki deprem büyüklüğünde deprem yaratamazlar. Körfezde yırtılan ana fay düzleminin kuzeyinde yer alan bu basamak faylar, ana fayın etkisindeki ikincil yapılardır. Körfezde oluşan depremler, fayın üzerindeki tavan bloğundaki basamak faylardır. Karadaki kuzeye bakan basamak faylar ise, Bodrum kuzeyindeki çökmeyi gerçekleştiren, taban bloğundaki ikincil faylardır. “ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.