Uyar, “Urla Gastronomi Turizmi  ile gelişiyor”

Uyar, “Urla Gastronomi Turizmi ile gelişiyor”

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Kastamonu Üniversitesi’nde Uluslararası Kongre’de Gastronomi Turizmi’ni anlattı...

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde  düzenlenen Ulaslararası Kongre’de Urla’yı ve Gastronomi Turizm çalışmalarını anlattı. Uyar; kırsal kalkınmanın bir program dahilinde gerçekleştirildiğini belirtirken, “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi için tarımsal faaliyetlerimizi bir plan çerçevesinde yapıyoruz ve çeşitli destekleri üreticilerimize sunuyoruz. Bu sayede turizmimizi uzun süreye yaymaya başladık” dedi. 


Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, dekan Prof. Dr. Saim Ateş’in izlediği toplantıya Türkiye’nin yanısıra Azerbeycan, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Malezya, Madagaskar, Pakistan ve Moritanya’dan katılım sağlandı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, turizm eğitimi alan öğrencilere ve yabancı konuklara önce Urla’yı anlattı. Dünyadaki tescilli 3 karantina adasından birinin  Urla’da halen Karantina Adası’ndaki Tahaffuzhane olduğunu belirten Belediye Başkanı Sibel Uyar, 8 bin yıllık tarihe sahip kentin dünyadaki ilk zeytinyağı işliğinin ise Klozemenai Antik Kenti’nde bulunduğuna işaret etti. 
 

MUTFAĞIMIZDAKİ TARİHİ DOKU


Urla’nın çok renkli bir kültürel mozaiğe sahip olduğunu bunun da mutfak kültürünü zenginleştirdiğini anlatan Başkan Uyar şunları söyledi:


“Gıdanın ham halinden dönüştürülüp tüketim için hazır hale getirilen ve hatta tüketimden sonraki süreci de kapsayan Gastronomi tarım, ziraat, ekonomi, sanayi, aşçılık, duygusal analiz kapsamında gıda bilimi, tüketim şekilleri, tarih ve antropoloji gibi birçok pozitif ve sosyal bilimden beslenen bir disiplindir.

 

Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi için tarımsal faaliyetlerimizin sürdürülebilir hale getiriyoruz. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte sürdürülebilir desteklerde bulunuyoruz. Kırsal Kalkınmayı önemsiyoruz,  bu kapsamda; Toprak analizleri ve uygun ürünlerin desteklenmesi, fidan ve hayvan dağıtımı, üretici pazarları, tohum takas etkinlikleri, üretici kooperatiflerinin desteklenmesi, iyi tarım uygulamaları eğitimleri, çiftçilere ve muhtarlara yapılan rutin paydaş toplantıları, kadınların üretimde desteklenmesi başlıca çalışmalarımız arasında yer alıyor. Yaşadığımız zengin coğrafya bize sunduğu çok çeşitli flora Urla’da, Yarımada’ya özgü çok özel bir ürün olan enginarın da  baş tacı olmasına sebep oldu.”

BİR MİLYON KONUK AĞIRLADIK


3. Uluslararası Enginar Festivali’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Dünya Gurme Şehirler Ağı işbirliğiyle gerçekleştiğini belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, son festivalde 3 gün içinde kente 300 bin araç girişinin yaşandığını, gelen konuk sayısının ise 1 milyon kişiyi bulduğunu söyledi.

 

Enginar üretim alanlarınınz yüzde 42 arttığını da anlatan Uyar, “Bizim festivalimizde en önemli aktör enginar ve bunu üreten çiftçimiz oluyor. Yerel üreticimiz ve konukları ağırlayan ilçe halkı bu festivalin ciddi ekonomik sonuçlarından yararlanıyor. Böylece yaz mevsimine dayalı bir turizmden daha uzayan bir turizm anlayışına geçiyoruz. Yeni gelir kaynakları yaratıldı. Urla’nın çekiciliği ve farkındalığı arttırıldı. Yeni alt yapı ve hizmetleri yada mevcut hizmetlerin alt yapıları geliştirildi. Medyanın ilgisini çekti. Güçlü ve aktif imajlar oluşturdu ve kültürel temalar yaratıldı. Tek bir seyahatin yeterli olduğunu düşünen insanlar tekrar ziyaret için teşvik edildi” dedi.


Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, geniş bir alana sahip olan Urlanın üretime dayalı gücünün sadece Enginar ile sınırlı olmadığını da vurguladı, “Üzüm üretimimiz nedeniyle Uluslararası Urla Bağbozumu Festivali, Nohutalan Kavun Festivali, Mart Dokuzu Ot Festivali, Gülbahçe Arnavut Böreği Festivali, Barbaros Oyuk Festivali, Tohum Takas Şenliği ile de Urla’nın gastronomi turizmine yönelik çabalar gelişiyor” diye konuştu.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.