Uykusuzluk (Insomnia) Neden Olur?

Uykusuzluk (Insomnia) Neden Olur?

Bedensel ve zihinsel dinlenmeyi sağlayan uyku, gün içinde enerjik ve dinamik hissedebilmenizi sağlıyor. Her gün ortalama 7-8 arasında uyumak, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığı için de son derece önemli.

Deliksiz bir uyku bağışıklık sisteminin verimli bir şekilde çalışmasına katkıda bulunurken, uykusuzluk sorunu ise kalp sağlığından beyin fonksiyonlarının bozulmasına kadar birçok olumsuz duruma neden olabiliyor. Fizyolojik sorunların dışında ruhsal sağlığınızı da bozabilen uykusuzluğun sonucunda bazı psikolojik belirtiler de ortaya çıkabiliyor.

Uykusuzluk Nelere Sebep Olur?

Yaşam kalitesini düşüren ve gün içinde kendinizi mutsuz hissetmenize neden olabilen uykusuzluk, birçok farklı soruna yol açıyor. Kendinizi daima yorgun hissetmeniz, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, dikkatinizi yaptığınız işe verememeniz, keyifsiz ve durgun hissetmeniz uykusuzluk nedeniyle oluşan bazı durumlar arasında yer alıyor. Uykusuzluğun uzun süre devam etmesi depresyon gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara kapı araladığı gibi, bağışıklığın düşmesine bağlı olarak sık sık hastalanmaya, obeziteye ve çeşitli metabolik sorunlara da sebep oluyor.

Depresyon uykusuzluk sonucunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğu gibi, depresyonda olan kişilerde de uyku bozuklukları olduğu biliniyor. Uykusuzluğun nedenleri arasında yüksek miktarda kafeinli içeceklerin tüketilmesi, alkol, uyku öncesinde yemek yeme gibi durumlar yer alıyor. Aynı zamanda panik bozuklar da uyku düzeninin sağlanamamasında önemli bir etken olabiliyor.

Uykusuzluk Sorunu Nasıl Çözülür?

Kronik bir uykusuzluk sorunu birçok farklı nedene bağlı olabiliyor. Bu sebeple öncelikle uykusuzluk sorununuza nelerin neden olabileceğini belirlemek, çözüm konusunda önemli bir adım atmanızı sağlıyor. Bedensel sağlığınızla ilgili uykusuzluğa sebep olabilecek herhangi bir problemin olmadığından eminseniz, gün içinde yaptığınız aktiviteleri gözden geçirmeniz uykusuzluğun sebebini bulmanızda yardımcı olabiliyor. Kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltmak, karanlık ve konforlu bir uyku alanı sağlamak uykusuzluğun giderilmesi için alabileceğiniz önlemler arasında yer alıyor. Uykusuzluğa sebep olabilecek panik atak, uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklarınız varsa, bu konuda mutlaka uzmanlardan yardım almalısınız.

Bu sorunu ve yaşam kalitenizi etkileyen diğer sorunları çözebilmek için İzmir çevresinde psikolog arayışındaysanız alanında uzman kişileri tercih edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.