Uzmanı açıkladı: Farenjit kalıcı olabilir

Uzmanı açıkladı: Farenjit kalıcı olabilir

Mevsim geçişleriyle birlikte birçok hastalık da kendini göstermeye başladı. Çoğu zaman üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla beraber ortaya çıkan ve benzer belirtilere yol açan farenjit, bu hastalıkların başında geliyor.

Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sonbahar aylarında sıklıkla karşılaşılan farenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Farenjit nedir?

Boğaz iltihabı olarak da bilinen farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Farenjit, boğazda kaşıntı veya ağrı ile kendini belli eder. Böyle durumlarda yutkunma zorluğu yaşanır. Farenjittin genel belirtileri;
Ateş,
Eklem ağrısı,
Baş ağrısı,
Boyunda şişkinlik,
Deri döküntüleridir.

Farenjit çeşitleri

Akut ve kronik olmak üzere iki tür farenjit çeşidi vardır. Sebepleri ve oluşum şekilleri nedeniyle birbirilerinden farklıdırlar. Bir anda gelişen ve şiddetli bir iltihaplanmayla sonuçlanan akut farenjittir. Akut farenjit sadece boğazı etkilemez.

Boğaz ağrısı,
Boğazda görülen yanma ve kuruluk,
Ateş,
Halsizlik,
Ses kısılması gibi belirtilerle kendini gösterir.

Kronik farenjit ise daha hafif seyretmekle birlikte daha uzun süren bir sağlık problemidir. Ateş ve halsizlik gibi belirtiler göstermese de;

Boğazda yanma, gerilme,
Çok şiddetli bir yutkunma zorluğu,
Boğaza bir şey takılmış hissi,
Gıcık öksürüğü görülür.

Farenjit neden oluşur?

Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan akut farenjittin en sık görülme nedeni grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardır. Öksürük veya hapşırık yolu ile bulaşan virüslerin yanı sıra, mikroplu bir yüzeye veya yere yüzünüzün, burnunuzun değmesi farenjitte neden olabilir. Kronik farenjittin meydana gelmesinde ise sigara, kuru veya tozlu havalar, alkol, boğazı tahriş edecek kadar soğuk, sıcak içecekler gibi faktörler etkilidir.

Farenjitin risk faktörleri nelerdir?

Sık sık sinüs enfeksiyon geçirmek,
Boğaz ağrısı olan kişilerle yakın temasta bulunmak,
Mevsim geçişleri,
Alerjenler,
Sigara içmek veya sigara dumanına maruz kalmak,
Çocukların okul, kreş gibi kapalı alanlarda uzun süre kalması.

Ne zaman doktora gidilmeli?

Eğer hastanın birkaç gündür geçmeyen yüksek ateşi, boğaz ağrısı, boynunda şişkinlik şikayetleri varsa ve tüm bu şikayetlere solunum sorunları eşlik ediyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Farenjit tanısı nasıl konur?

Kronik veya akut farenjitin teşhisi hastanın anlattıkları ve muayene sonuçlarına göre değerlendirilir. Bunun için doktorun geniş bir KBB muayenesi yapması gerekir. Gerektiği takdirde kültür testleri ve bazı tetkitler yapılabilir. 

Farenjit nasıl tedavi edilir?

Farenjit virüs kaynaklı bir hastalık olmadığından antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Sadece streptokok boğaz ağrısı testi pozitifse antibiyotik tercih edilir. Antibiyotiğin yanı sıra; ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, alerji düşünülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.

Farenjit tedavisinde dikkat edilecek yöntemler;

Bol bol dinlenilmeli,
Tozlu havalardan uzak durulmalı, 
Yaşam alanları havalandırılmalı,
Alerjiyi ortaya çıkaracak sebeplerden uzak durulmalı,
Boğaz kuruluğunu önlemek için bol bol su içilmeli,
Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.