Uzmanı açıkladı! Fazla kilolar depresyonu tetikliyor!

Uzmanı açıkladı! Fazla kilolar depresyonu tetikliyor!

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz kilo artışının kadınlarda depresyonu tetikleyen bir unsur olduğunu belirtiyor ve depresyona varabilecek kilo problemleri ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Dengeli beslenme alışkanlığının olmaması, yaşanan iş stresi ve benzer birçok problem ile kilo alımı hızlı olarak gerçekleşebilir. Alınan kilolar ise fiziki ve ruhsal birçok probleme yol açabiliyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Dr. Mehmet Yavuz kilolu olup da “Ben kendimle barışığım” diyenlerin çoğunun gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor ve ekliyor; Aslında kilo, başlı başına yoğun bir anksiyete nedenidir. Kilo almanın depresyona neden olabileceği gibi depresyonda olmanın da kilo almayı beraberinde getirebileceğini belirten Yavuz, kilo almanın muhtemelen artan stres veya duygusal bir aksaklık sonucu ortaya çıkacağını belirtiyor.

Kontrolsüz kiloya dur demek zorundasınız

Yemek, birçok kadın için hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağıdır. Spor yapmaktan kaçan ve kilo almaya başlayan bir kadının mutlaka kendini sorgulaması gerekir. Çünkü bu durum bir süre sonra kısır döngüye dönüşür ve kişi kilolu olma gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verip spor yapmaktan da kaçınır. Depresyon sonucu kilo alan kadınların antidepresan kullanma konusunda dikkatli olmaları gerekiyor. Böyle bir tedavinin sonucu yine kilo almak olabilir, bu antidepresanlardan kaçmak için bir neden değildir fakat fazla kilolarla baş etmek için kullanılacak bir yöntem de değildir. Depresyon nedeniyle ilaç kullanan kişilerin kilolarını sık sık takip etmeleri, eğer kontrolsüz bir kilo alma söz konusu ise derhal hekimleri ile görüşmeleri gerekir.

Hamilelik kilolarına dikkat edilmeli

Kadınların kilo almaya en müsait oldukları dönem olarak bilinen gebelik dönemi ve sonrasında vücutta kalan fazla kiloları atmak için bir çaba harcanmıyorsa ve gerçekleşen birden fazla doğum varsa yine şişmanlık adayı bir kadınla karşı karşıya kalırız. Doğum dışında kadının hayatında oluşan çeşitli değişiklikler nedeniyle fiziksel aktivitelerinin azalması, örneğin bedensel olarak aktif olduğu bir işten masa başı bir işe geçmesi, iş bırakma veya emeklilik, araba kullanmaya başlamak gibi nedenlerle enerji tüketiminin azalması da kilo kontrolünde sorunlara yol açabiliyor. Şişmanlığın artışına neden olan etkenler arasında yaşlılık, fast food tarzı beslenme, alkol tüketimindeki artış ve en önemlisi genetik özelliklerin de kilo almada etkisi bulunmaktadır.

Depresyondan kurtulmak için dengeli beslenin

Toplum olarak beslenme tarzının özellikleri de şişmanlık için belirleyici bir etken. Çok yağlı yemek türleri fazlaca tüketiliyorsa ya da özellikle sanayileşmekte olan ülkelerde tercih edilen hazır yemek türleri tüketiliyorsa şişmanlık toplumsal bir sorun haline geliyor.

Kilo vermek için ya da almamak için dikkat edilmesi gerekenler; 

  • Sebze ve meyve tüketimini artırın.
  • Alkol tüketiminizi azaltın veya tamamen bırakın. Alkol, yüksek kalorisi nedeniyle gün boyu tatlı isteğinizi de artıracaktır.
  • Çikolata, bisküvi gibi besin değeri düşük ama kalorisi yüksek besinler yerine taze veya kurutulmuş meyve yiyin.
  • Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Hızlı yemek yediğinizde, doyduğunuzu anladığınız zaman zaten gerektiğinden fazla yemişsinizdir.
  • Hayvansal yağlardan kaçının. Tavukların derilerini, etlerin yağlı kısımlarını ayırın. Katı yağlar yerine, zeytinyağı, ay çiçek yağı ve mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
  • Bol bol su için.
  • Mümkünse her gün aynı saatte kalkın. 
  • Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemeyecektir.
  •  Tatlı yemekten kaçının. Daha az tatlı tüketin.
  •  Tuz ve şeker kullanımınızı azaltın. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.