Uzmanı açıkladı! KOAH’tan kurtulmak mümkün!

Uzmanı açıkladı! KOAH’tan kurtulmak mümkün!

Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenay Çitim, KOAH tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çitim, “KOAH hastalarına uygulanan Bronkoskopi yöntemiyle hastaların daralmış olan hava yollarının ve bozulmuş epitel dokusunun eski haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, uygun hastalara uygulandığında yüz güldüren sonuçlar verdiğini” söyledi. KOAH, ‘kronik obstrüktif akciğer hastalığı’ hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Şenay Çitim, “Sigara, elektronik sigara, nargile, diğer tütün ürünleri kullanımı ve mesleki maruziyete bağlı; havayollarında mikrobik olmayan iltihaplanma sonucu oluşan kronik bronşit ve hava keseciklerinin harabiyetine (Amfizem) neden olan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti. Dünyada ölüm sebepleri arasında 3. Sırada olan KOAH hastalığı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” dedi.

uzm.-dr.-senay-citim_gogus-hastaliklari-uzmani-001.jpg
 
Nasıl Anlaşılır?
 
KOAH belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Şenay Çitim, “Özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlayan; tekrarlayan öksürük, balgam çıkarma, hışıltılı solunum, başlangıçta merdiven çıkma ve yokuş yukarı yürüme esnasında ortaya çıkan nefes darlığı olan, solunum yolu enfeksiyonu uzun süren kişiler mutlaka KOAH açısından değerlendirilmesi gerekir” dedi.
 
Bronkoskop Yöntemi
 
KOAH tanısı konulan kişilerde havayolları açıcı ilaçlar, havayolları içerisinde iltihabı önleyen ilaçlar, ağır hastalarda oksijen tedavisi ve solunum rehabilitasyonunun tedavide önemli rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Şenay Çitim, “Ancak bir süre sonra, bu hastalıkta kronik bronşite bağlı hava yollarında daralma ve sekresyon oluşturan Goblet hücrelerinde kalınlaşma oluşur ve hava yolları giderek daralarak hastalık ağırlaşır” dedi. 

Havayollarının giderek daralması ile bu alanlardan nefes açıcı ilaçlar ileriye geçmez ve hastalar ilaç tedavisinden yeterli fayda görememeye başlarlar. Bu durumu düzeltmek amacıyla seçilmiş KOAH hastalarında bronkoskop ile hava yolları temizlenerek genişletilir. İşlem genel anestezi altında uygulanır. İşlem öncesi hastaların ek hastalıkları ve anestezi alabilirlikleri değerlendirilmelidir.
 
İşlem Acısız ve Ağrısız

Bu işlemde kazıyıcı özelliği bulunan bir örgü ile kaplanmış broncho muco cleaner balon, havayolu çapına uygun olarak seçilir, elektronik pompa yardımıyla ayarlanabilir basınç ve frekansla balon şişirilip indirilerek bronkoskop ile ulaşılabilen tüm hava yollarının iç yüzeyini kaplayan hücre tabakası kazılarak daralmış olan havayollarının eski kalınlığına geri getirilmesi ve balgam üretimine neden olan kalınlaşmış Goblet hücre tabakasının köpüklü bir sıvı haline getirerek bronkoskop kanalından aspire edilmek suretiyle dışarı atılması sağlanır. Bu yöntem ile hastaların daralmış olan hava yolları ve bozulmuş epitel dokusu eski haline getirilmeye çalışılır. İşlem ağrısız ve acısızdır. Hastalar ertesi gün günlük yaşamlarına dönebilirler. Eforla oluşan nefes darlığı azalır, oksijen kullanma ihtiyaçları azalır ve yaşam kalitesi artar. KOAH ilaçlarından tekrar yeterli faydayı görmeye başlarlar “dedi.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum