Uzmanı açıkladı! Korona olabilirsiniz!

Uzmanı açıkladı! Korona olabilirsiniz!

Özel İzmir Egepol Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Melih Arif Közen, koronavirüsün belirtilerine dair bilgi verdi

Özel İzmir Egepol Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Melih Arif Közen, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığının yanısıra ani gelişen koku kaybı ve tat bozukluğunun da korona virüs belirtileri arasında yer aldığına dikkat çekti. Dr. Közen, Covid 19 pandemisinin tüm yaş gruplarında görülebildiğini fakat 65 yaş üstünde daha ağır etkileri bulunduğunu belirterek herkesin kişisel hijyene ve sosyal mesafeye dikkat etmesinin salgınla mücadelede önemli olduğunu söyledi.

Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Melih Arif Közen, “Koronavirüs ailesinin insanlarda hastalık oluşturan üyelerinden biri olan Covid-19, ne yazık ki diğer koronavirüs enfeksiyonlarından farklı olarak çok hızlı yayılım göstermiş ve dünya çapında salgına sebep olmuştur. Özellikle 65 yaş üstü ve ek kronik hastalıkları olan kişilerin bir kısmında ölümcül seyretmiştir. Yeni tanımlanmış bu enfeksiyonda, hastalığın ortaya çıktığı ilk günden itibaren bilim insanları  bilgi toplama, hastalığın ayrıntılarının anlaşılması yönünde çalışmalarını sürdürülmektedir. Vaka sayısı arttıkça bilgiler sürekli güncellenmiş ve başlangıçta tanımlanan tanıya veya tedaviye yönelik kriter ve uygulamalarda bazı değişikliklere de gidilmiştir. Yayınlanmış olan vaka serilerinde oranları değişmekle birlikte şu anda en sık görülen bulgular arasında yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı yer almaktadır” dedi.

op.-dr.-meli̇h-ari̇f-közen.jpg

KOKU VE TAT KAYBI YAŞANABİLİR

Özellikle vaka serilerinin yayınlanması ile üzerinde durulan bir diğer bulgunun ani gelişen koku kaybı ve tat bozukluğu olduğunu vurgulayan Dr. Közen, koku bozukluğu yaşayanlarda covid-19 görülme olasılığı bulunduğunu kaydetti.

Op. Dr. Melih Arif Közen, şunları söyledi: “Amerika merkezli bir çalışmada 60 covid-19 tanılı hastaya uygulanan koku testleri sonuçlarına göre %98 hastada koku bozukluğu tespit edilmiş ve %58 hastanın koku bozukluğunun tam koku kaybına yakın olduğu belirtilmiş. Yine başka bir çalışmada koku bozukluğu yakınması ile başvuran hastaların içerisinden seçilen 80 hastanın covid-19 testi pozitif saptanmış. Amerikan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Akademisi şimdiden koku bozukluğunun Covid-19 enfeksiyonu için önemli bir bulgu olduğunu belirterek, altta yatan başka bir sebep bulunamayan koku bozukluğu olan hastaların olası Covid-19 enfeksiyonu olarak kabul edilerek ileri tetkiklerin yapılmasını önermektedir. Birçok hastanın başka hiçbir şikayeti olmadan sadece koku bozukluğu yakınması olmasına rağmen yapılan testlerle Covid-19 tanısı aldığı da ayrıca belirtilmiştir”

FARKLI BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ DE OLABİLİR

Koku ve tat almadaki bozuklukların başka hastalıklar nedeniyle de yaşanabileceğine dikkat çeken Dr. Közen, “Koku duyusundaki azalma sıklıkla burun tıkanıklığı yapan tablolarda karşımıza çıkmaktadır, örnek olarak burun orta bölmesindeki eğrilikler, burun için kitleler ve özellikle bu dönemde sık gördüğümüz alerjik rinit tablosu sayılabilir. Bildirilen Covid-19 hastalarında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı gibi şikayetlere pek rastlanmamakta ve karşılaşılan koku duyusundaki azalmanın koronavirüsün koku sinirini direkt olarak etkilemesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Pratiğimizde gördüğümüz üzere erken başlanan tedavi sayesinde Covid-19 enfeksiyonunda iyileşme oranları artmaktadır. Bu nedenle bazen ilk ve tek bulgu olabilen koku bozukluğunun da dikkat edilmesi gereken bir bulgu olduğunu düşünmekteyim. Koku ve tat kaybı ile polikliniğime başvuran hastalarımı değerlendirirken mutlaka olası Covid-19 enfeksiyonunu göz önünde bulunduruyorum” ifadelerini kullandı.  

Koku duyusundaki azalmanın hayat kalitesinde önemli derecede bozulmaya sebep olduğunu dile getiren Op. Dr. Melih Arif Közen, koku bozukluğu şikayeti olanların KBB muayenelerini yaptırmalarını gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.