Uzmanı açıkladı! Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Avantaj Sağlıyor

Uzmanı açıkladı! Laparoskopik ve Robotik Cerrahi Avantaj Sağlıyor

Doç. Dr. Ali Akdemir, Robotik cerrahi ile birlikte laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemle yapılan ameliyatların, hem hekim hem de hasta için önemli avantajlar sağladığını söyledi.

Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali Akdemir, Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı özelinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda operasyonun açık cerrahi yerine laparoskopik yöntemle uygulanmasının başarı yüzdesini artırdığını dile getirdi.

Robotik cerrahinin avantajları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ali Akdemir, “Bu yöntemle hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı duyması, enken taburculuk, normal yaşama daha erken dönüş imkanı sağlanıyor. Fakat bunun yanında özellikle robotik kolların cerrahın el bilek hareketlerini bire bir yapabilmesine imkan sağlaması, 3 boyutlu görüntü imkanı ile çok titiz ve kusursuz bir ameliyat imkanı sağlamasıdır. İlaveten özellikle laparoskopik cerrahide dikiş atma işlemi ileri derecede zorluklar oluşturmaktadır. Robotik cerrahi sistem ise cerrahın el bilek hareketlerini taklit edebilmesi sayesinde cerrahi dikiş atma işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Hem laparoskopik hem de Robotik cerrahi ile hastalarımıza açık cerrahinin dezavantajlarından uzak ameliyat imkanı sağlamaktayız. Hastalarımızın tedavilerinde günümüz tıbbının tüm imkanlarını kullanarak onları sağlığına kavuşturmak için çalışıyoruz. Bunları yaparken hem teknolojik imkanları hem de cerrahi alandaki tecrübelerimizden faydalanıyoruz” diye konuştu.

doç.-dr. ali akdemir.jpg

BİRÇOK AMELİYAT YAPILABİLİYOR

Doç. Dr. Ali Akdemir, Kadın Hastalıkları ve Doğum branşında günümüzde neredeyse tüm ameliyatların laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebildiği bilgisini verdi.

Dr. Akdemir şöyle devam etti: “Histerektomi (rahim alınması ameliyatı), Myomektomi (myom alınması ameliyatı), Endometriozis cerrahisi (çikolata kisti ameliyatı), idrar kaçırma ve kadınlık organı sarkmasına bağlı ameliyatları, tubal reanastomoz (korunma yöntemi olarak tüplerin bağlanılması sonrası tüp açılma ameliyatı), kanser ameliyatları, yumurtalık kisti ameliyatları, dış gebelik ameliyatları gibi ana ameliyatlar bu grupta sayılabilecek başlıca cerrahi işlemlerdir.

Laparoskopik cerrahi tekniğinde göbek deliğine 1 cm'lik bir kesik yapılarak bu noktadan karın içerisine uzun bir kamera sistemi ile ulaşılmaktadır. Bunun yanı sıra karın üzerinde 2 ya da 3 tane yarım santim uzunluğunda kesiler yapılarak ameliyat için gerekli cerrahi aletler karın içerisine alınır. Kamera sistemi sayesinde açık cerrahide dahi zorlukla ulaşılabilen noktalara rahatça ulaşılır ve kamera sisteminin görüntüyü büyütme ve netleştirme özellikleri sayesinde daha keskin ve net bir görüntü elde edilmektedir. Ameliyatın bu şekilde küçük kesiler arayıcılığı ile yapılması hastanın ameliyat sonrası ağrısının en az düzeyde olması ile sonuçlanır. Bu sayede ameliyat sonrası erken taburculuk ve iyileşme süresi belirgin şekilde kısalır. Hastalarımız normal hayatlarına daha erken sürede dönüş imkanı bulurlar. Açık cerrahi sonrası ortaya karın içi organ yapışıklıklarının ortaya çıkma riski laparoskopik cerrahi ile en aza indirgenmiş olur. Çünkü laparoskopik cerrahi sırasında ortaya çıkan cerrahi travma minimal düzeydedir”

Hem laparoskopik hem de Robotik cerrahi ile hastalara açık cerrahinin dezavantajlarından uzak ameliyat imkanı sağladıklarını da kaydeden Doç. Dr. Ali Akdemir, hem teknolojik imkanlardan hem de cerrahi alandaki tecrübelerden faydalandıklarını da sözlerine ekledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.