Uzmanı açıkladı! Üretra Darlığı dert olmaktan çıktı

Uzmanı açıkladı! Üretra Darlığı dert olmaktan çıktı

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Adnan Şimşir, Erkeklerde daha sık olmakla birlikte nadiren kadınlarda da görülebilen üretra darlıklarının gelişen teknoloji ile birlikte tedavi edilebilen bir hastalık haline geldiğini belirtti.

Üretranın gerek erkek, gerekse kadınlarda yer alan ve mesanede biriken idrarın dışarı atılmasını sağlayan organ olduğunu belirten Doç. Dr. Adnan Şimşir, “Kadınlarda 4-5 cm. gibi kısa bir organ iken erkekte 25 cm. civarındadır. Bu ince tüp erkeklerin boşalmasında da önemli bir role sahiptir. Çevre dokulardan yoğun kan damarlarıyla beslenen üretra, travma sonucuyla veya enfeksiyonlar, tıbbi girişimler gibi bir takım nedenlerle yaralandığında büzüşerek iyileşir ki bu da sonrasında üretra darlığı olarak karşımıza çıkar. Bu sorun hastaların rahat işeyememe ve sık ama zorlu tuvalete çıkma bulgularıyla hekime başvurmaları ile ortaya çıkar” dedi. 

doc.-dr.-adnan-simsir_uroloji-uzmani-001.jpg

Üretra darlığının idrar yapma sorunları, idrar yolu enfeksiyonları ve prostatta şişme veya enfeksiyonlar ile ortaya çıkabileceğini söyleyen Doç. Dr. Adnan Şimşir, “Uzun süren şiddetli tıkanma böbreklere dahi zarar verebilir. Üretral darlığı fizik muayene, üretroskopi (kamera ile üretranın içini görme), üretrografi (X ışınları ile çekilen film) gibi testlerle teşhis edilebilir” diye konuştu.

Tedavi Yöntemleri

Tıkanıklığın büyüklüğüne ve ne kadar uzun bölmenin tutulduğuna bağlı olarak birçok tedavi seçeneği olduğunu kaydeden Doç. Dr. Adnan Şimşir, “Darlıkları tek başına tedavi etmeye yardımcı olacak herhangi bir ilaç halihazırda keşfedilmemiştir. Üretra darlığı tedavi edilmediği takdirde; işeme ile ilgili problemleriniz olmaya devam edecektir. Bununla birlikte idrar ve / veya testis enfeksiyonları ve taşları gelişebilir. Ayrıca, idrar retansiyonu yani hiç işeyememe riski de vardır ki bu da genişlemiş bir mesane ve böbrek sorunlarına yol açabilir” dedi.

Üretra Genişletme (Dilatasyon): Bu işlem genellikle lokal anestezi ile yapılır. Darlık özel olarak imal edilen metal veya plastik genişleticiler yardımıyla belirli periyotlarla genişletilir. 

Üretrotomi Interna: Üretrada yer alan darlığı kesmek ve kanalı açmak için sistoskopun ucunda bir bıçak veya lazer kullanılır. Boşluğu açık tutmak ve iyileşmesine izin vermek için üretraya bir kateter yerleştirilebilir. Anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. 

Açık Cerrahi: Darlıkları tedavi etmek için birçok rekonstrüktif yöntem kullanılmıştır. Yapılacak onarım yöntem seçimi, darlığın yeri ve uzunluğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Tüm durumlar için tek bir onarım doğru değildir. Kullanılacak yöntem sıklıkla 2 ana başlık altında toplanır. Bunlardan ilki anastomotik üretroplasti genellikle kısa üretral darlıklar için ayrılmıştır. Bu durumda skrotum ile rektum arasında bir kesi yapılır. Üretra bulunup serbestlendikten sonra dar bölüm çıkarılır ve kanalın iki ucu özel dikiş materyalleri kullanılarak yeniden bağlanır. Peniste 10 ila 21 gün boyunca bir sonda bırakılır. Diğer yöntem ise Graft Üretroplastidir. Bu yöntem de darlık uzun olduğunda ve dar bölüm çıkarılırsa uç uca erişemeyen üretra darlıklarında doku transfer yöntemleri tercih edilebilir.  Bu onarımlar oldukça zor ve sabır gerektiren tekniklerdir ki bu nedenle konusunda deneyimli bir ürolog tarafından yapılmalıdır. Genel olarak başarı oranları çok çok iyidir. Graft veya basitçe yama diyebileceğimiz doku sıklıkla hastanın ağız içini döşeyen alanlardan alınır. Yapı olarak üretraya en çok benzeyen, idrara en dayanıklı ve idrar kanalından beslenmesi eniyi olan doku olduğu için ağız içi mukozası tercih edilir. Üretra darlıkları ameliyattan sonra tekrar edebileceğinden, bir ürolog tarafından takibi düzenli olarak yapılmalıdır. Sonda çıkarıldıktan sonra, planlanan kontrollere mutlaka riayet edilmelidir” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.