Uzmanı uyardı! Ağrı Tedavisi Kişiye Özel Olmalıdır

Uzmanı uyardı! Ağrı Tedavisi Kişiye Özel Olmalıdır

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Günhan Güngör beyin ve sinir cerrahisinde tıpta gelişen yeni tedavi yaklaşımları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Kişisel Tedavi Gerekir

Ağrının kişisel bir deneyim olduğunu ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları gerektirdiğini belirten Opr. Dr. Günhan Güngör, “Uzmanlar tarafından detaylı muayeneden sonra ağrılı hastalar için uygun tedavi seçenekleri belirlenir” dedi. Kronikleşmiş ve uzun zaman süren ağrıların hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyerek, sosyal ve psikolojik problemlere neden olan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Opr. Dr. Günhan Güngör, “Günümüzde bu tür rahatsızlıklara ameliyatsız ve ön planda hasta konforunu hedefleyen tedavi yöntemleri hızla gelişmiştir. Bu noktada ilk hedef hastayı bir an önce ağrısız şekilde sosyal hayata geri döndürmektir” dedi. 

Nörocerrahi ve Ağrı Merkezinde Uygulanan Tedaviler

Sinir Blokları: Sinir blokları kansere bağlı ağrılarda, başka tedavilere cevap vermeyen kronik ağrılarda ve ağrılı işlemlerden önce ağrı kontrolünü sağlamak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle ilgili organlara ağrı duyularını ileten sinir lifleri bloke edilir. İşlem kalıcı ya da geçici olabilir.

Kalıcı Morfin Pompaları: Kansere bağlı ya da başka tedavilere yanıt vermeyen ağrıların tedavisinde kalıcı morfin pompaları kullanılabilir. Pompa cilt altına yerleştirilir ve bir kateterle omuriliğe bağlanır. Bu pompa vasıtasıyla hastaya düşük doz morfin uygulaması yapılarak etkili bir sonuç elde edilir. En sık olarak kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ağrılarda uygulanır.

Omurilik Pilleri: En sık şeker hastalığında ortaya çıkan kronik nöropatik ağrılar, sinirlere hasar veren başka hastalıklarda da görülebilir. Nöropatik ağrılarda hasarlı sinirin duyu taşıdığı organlarda çok şiddetli ağrılar görülebilir. Bu tür ağrılar morfin tedavisine dahi yanıt vermeyebilir. Girişimsel ağrı tedavilerinden biri olan omurga pili ile bu ağrılar tedavi edilebilir. Omurga pilleri, omurgada ağrıyla ilişkili bölgeye lokal anestezi ve sedasyon yapılarak yerleştirilir.

Bel Fıtıklarında Uygulanan Enjeksiyonlar

Bel fıtığı ağrılarında kullanılan enjeksiyonlar hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Günhan Güngör, “Bel ağrısı için farklı ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri ile yeterince düzelme elde edememiş ve ameliyat gereksinimi olmayan hastalarda uygulanır. Tedavide ilgili bölgeye genellikle lokal anestezik bir ilaç ve steroid enjekte edilir. Son dönemlerde bel ve boyun fıtıklarında ozon enjeksiyonları da yapılmaya başlanmıştır. Ağrı kontrolü ve fıtık tedavisi için sık olarak yapılan enjeksiyonlar şunlardır:

  • Transforaminal epidural enjeksiyonlar: Bel fıtığı olan disk bölgesindeki ödemi tedavi ederek sinir kökü basısını tedavi etmek için uygulanır. Böylece sinir kökü basısına bağlı ağrı ortadan kalkabilir.
  • Lomber faset eklem enjeksiyonları: Başka tedavilere cevap vermeyen kronik ağrı omurganın faset eklemlerinden kaynaklanıyorsa faset eklem enjeksiyonları yapılabilir.
  • Sinir kökü blokajı: Omurilikten çıkan sinir köklerine lokal anestezik madde ve steroid enjeksiyonu ile sinir kökü bloke edilerek ağrı giderilmeye çalışılır.
  • Sakroiliak eklem enjeksiyonları: Bel bölgesinde sakrum ve ileum adı verilen kemikler arasındaki ekleme yapılan enjeksiyonlardır.

Boyun Fıtıklarında Uygulanan Enjeksiyonlar

Boyun fıtıkları, omurlar arasındaki bulunan kıkırdak yapıdaki disklerin merkezinde bulunan yumuşak kısmın dış katmanı yırtarak dışarı çıkması sonucu ortaya çıkar. Boyun fıtıkları omuriliğe ya da kola giden sinirlere baskı yaparak ağrı, uyuşma, güç kaybı gibi belirtilere neden olur. Ameliyat gereksinimi olmayan fakat geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen vakalarda omurga kanalı içerisinde bulunan tahriş olmuş sinir kökleri çevresine ilaç enjeksiyonu yapılabilir. İşlem 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır ve lokal anestezi altında yapıldığı için ağrı hissedilmez. Epidural steroid enjeksiyonu olarak adlandırılan uygulamada amaç sinir köklerindeki ödemin ve ağrının gerilemesini sağlamaktır. Çoğu hastada ağrı uygulamadan bir süre sonra kaybolur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.