Uzmanı uyardı! Bayramda sağlığınızdan olmayın

Uzmanı uyardı! Bayramda sağlığınızdan olmayın

Kurban bayramında et tüketiminin arttığını söyleyen Özel Egepol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, etin haşlama, ızgara veya fırında pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Uzmanlar, son yıllarda özellikle yaz aylarına denk gelen kurban bayramında, etin doğru saklanması ve tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.  Artan, et yemeğiyle birlikte bol yeşillikli salatalar ile öğünün lif oranını artırarak, daha sağlıklı hale getirilebileceğini vurguladı.

Her iki ana öğünde de et tüketmek yerine bir ana öğünde sebze, diğer bir ana öğünde de et tüketiminin daha doğru olacağına dikkat çeken Gözde Artan, "Ana öğünler arasında meyve tüketmek hem iştah kontrolü sağlamada hem de günlük lif alımınızı arttırmada faydalı olacaktır. Bir diğer önemli konu da su tüketimlerini azaltmamaktır. Gün içinde en az 2 -2,5 litre su tüketimi vücudun susuz kalmasını önleyecektir" diye konuştu.

ET TÜKETİMİNDE MİKTARA DİKKAT 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Artan, özellikle hipertansiyon, kalp - damar hastalığı, hiperlipidemi gibi kronik hastalıklara sahip bireylerin, doymuş yağlar açısından zengin olan kırmızı etin tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Artan şu bilgileri verdi: "Doymuş yağ asitleri kalp - damar hastalıklarının gelişmesinde bir risk etmenidir bu yüzden etlerin yağlı kısımlarından ayrılarak yağ miktarı azaltılmalıdır. Eti pişirirken ilave yağ eklememeli, kendi yağı ile pişirilmelidir. Kızartma, yağda kavurma gibi yöntemler yerine haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemi tercih edilmelidir. Havaların sıcak olması etin saklanma koşullarını daha fazla etkilemektedir. Kesilen etlerin sıcak bir ortamda veya açık alanda uzun süre tutulmaması gerekmektedir. Et kesildikten sonra, önce güneş görmeyen serin bir ortamda 7 - 15 derecede  2 - 3 saatlik bir süre bekletilmelidir. Daha sonra 4 derecedede 24 saat bekletilmelidir. Etler derin dondurucuda 4 - 6 ay süreyle -18 derecede korunabilir. Etler, dışarıda değil buzdolabının alt kısmında çözdürülmelidir ve çözdürülmüş etler mutlaka kullanılmalıdır. Çözdürülmüş etin tamamı veya bir kısmı tekrar dondurulmamalıdır" 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.