Uzmanı uyardı! Bayramda vücuda aşırı yüklenmeyin!

Uzmanı uyardı! Bayramda vücuda aşırı yüklenmeyin!

Mine Altunay, Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin ardından bayramda vücuda aşırı yüklenilmemesi uyarısında bulundu. 

Ramazan ayı boyunca uygulanan uzun aralıklı beslenmenin ardından vücut dengesinin değiştiğini belirten Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Altunay, aşırı derecede tatlı ve yağlı gıdaları tüketmenin kalıcı hastalıklara neden olabildiğini söyledi. Günde 16 saat açlığın ardından yeniden düzenli beslenmeye geçildiğinde ana öğünlere yüklenmenin ciddi hazımsızlık sorunlarını tetikleyeceğine dikkat çeken Mine Altunay, oruç tutanların Ramazanın ardından sağlıklarını korumak için kendilerine 15 günlük bir alışma süresi bırakmaları gerektiğini hatırlattı.

Oruç tutanlara alışma süreleri boyunca hafif beslenmeleri önerisinde bulunan Altunay,  “Özellikle mevsim sebze ve meyveleriyle beslenerek öğünleri geçiştirirsek vücut daha hafif bir etkilenmeyle alışma dönemini atlatabilir. Öğünlerimizi hafif öğünler olarak 6'ya kadar bölerek vücudumuzu en kolay şekilde normal şartlara adapte edebiliriz” dedi.

MEYVE VE SEBZE AĞIRLIKLI BESLENİN

Alışma döneminde beslenmeye dikkat edildiğinde sağlığımızın bozulmayacağını kaydeden Mine Altunay,  “Ara öğünlerde meyve veya ayran tüketilmesi, ana öğünlerde sebzeler ve yoğurt ağırlıklı beslenme hem aşırı kilo almamızı engelleyecek hem de daha sağlıklı olmamızı sağlayacaktır. Böylece dengeli ve düzenli beslenmiş olacağız. Bayramda ve sonrasında yağlı besinler ve yağlı hayvansal gıdaları fazla tüketirsek sindirim sistemimiz zorlanacak ve bazı metabolizma hastalıklarına sebep olma ihtimaline yol açacaktır. Bunun için et tüketimini daha aza indirgemeli, taze sebze-meyve ve süt ürünlerine daha fazla yer verilmeli. Aşırı tatlı ve çikolatadan kaçınmalıyız. Ramazan ayı boyunca görülen uyku düzensizliğine de dikkat etmemiz gerekir. Sağlıklı bir yaşam için; sağlıklı beslenme ve sağlıklı bir uyku en verimli yatırımdır'' diye konuştu.

YEDİĞİNİZ TATLILARI PAYLAŞIN

Bayramda özellikle tatlı tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Altunay, tatlı yenilecekse sütlü tatlı tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını ve şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.  Altunay, tek seferde bir porsiyon tatlı tüketmektense, tatlıyı paylaşarak yarım porsiyona düşürülmesinin daha doğru olacağını da sözlerine ekledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.