Uzmanı uyardı! Diş kaymasına dikkat!

Uzmanı uyardı! Diş kaymasına dikkat!

Pros Estetik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Tancan Uysal, diş telleri hakkında bilgi verdi.

Dr. Uysal dişlerimizin ömür boyu hareket halinde olduğunu bu yüzden ortodontik tedavi çok güzel sonuçlansa bile, dişlerin zamanla tekrar bozulabileceğini belirtti. 

Prof. Tancan Uysal şöyle devam etti: “Tedaviden sonraki ilk yıllar geri dönüşlerin en sık yaşandığı zaman dilimidir. Dişler eski konumuna dönmek isterler çünkü; bozuk da olsa bu yapıya uyum sağlamış bir fonksiyon vardır, yani ağızda adaptasyon mekanizması çalışmış ve bozuk durum ağız,çene yüz sisteminin doğrusu, normali olmuştur. Bundan dolayı tellerle belirli bir sürede düzeltilmiş (1-1,5 yıl) diş yapısı içerisinde fonksiyonel adaptasyonun normal değerler içerisinde gerçekleşmesi zaman alacaktır. Ayrıca çene kemiği içerisinde diş kökleri etrafındaki hareket sırasında gerçekleşmiş olan yapım ve yıkım faaliyetlerinin de kendi içinde dengelenmesi için yani kemikleşmenin tamamlanması için de zaman gerekmektedir. Dişler arasındaki bağların da gevşemesi ve organize olması şarttır. 

whatsapp-image-2020-01-23-at-15.58.05.jpeg

Prof. Dr. Tancan Uysal, ortodontik relapsın (dişlerdeki geri dönüş) birkaç sebeple meydana gelebileceğini ifade etti:

·    Hastaların pekiştirme apareylerini kullanmaması 

·    Ortodontik tedavi sonrası anormal büyüme eğilimi olan hastalarda bu değişimin devam etmesi

·    Hastaların tedavi edilmemiş diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığının olması

·    Hastaların dudak ve yanaklarındakı aşırı kas faaliyetinin bulunması

·    Ortodonti tedavi sonrası sürmeye çalışan yirmi yaş dişlerinin ön dişlerde baskı oluşturması

·    Fizyolojik süreçte alt keser dişlerde meydana gelen değişimler


Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Tancan Uysal bazı hastalarda dişlerin kaymasını engellemek için daha uzun zamanlar pekiştirme yapılması gerekebileceğini, hatta bazı vakalarda daimi pekiştirme gerekebileceğini bildirdi. 

Ortodontist, geri dönüşü engellemek ve en aza indirgemek için hastaya “pekiştirme apareyleri” kullandıracaktır. Bu döneme gösterdiğiniz önem tedavinizin kalıcı olmasını sağlar. Elde edilen tedavi sonucunun kalıcı olması için çeşitli önlemlerin alınması ve bazı kurallara ömür boyu uyulması, 6 ayda bir ortodontiste kontrole gidilmesi gerekir.”

b9c86826-93f5-48ab-a8f8-8a00de7f5cd9.jpg

Son olarak uyarılarda bulunan Dr. Uysal, “Unutulmamalıdır ki pekiştirme apareyleri yalnızca ağızdayken ve verilen talimatlara uyulduğu zaman etki etmektedir. Pekiştirme aygıtları düzenli olarak temizlenmelidir. Eğer hareketli bir pekiştirme aygıtı kullanılıyorsa kaybedilmesinin kolay olduğu göz önünde bulundurulmalı ve ağızdan çıkarıldığında mutlaka kutusunda taşınmalıdır” dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.