Uzmanı uyardı! İnme Sonrasında Fizik Tedaviye Derhal Başlanmalı

Uzmanı uyardı! İnme Sonrasında Fizik Tedaviye Derhal Başlanmalı

Egepol Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Suzan Tazegün, Felç (inme) hastalığında, hastanın mümkün olan en kısa sürede tedaviye alınarak rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi.

İnmeye bağlı hayati tehlike atlatıldıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin hastayı değerlendirerek rehabilitasyon planını yaptığını söyleyen Dr. Tazegün, halk arasında kabul gören ancak tıp uygulamalarında yeri olmayan yöntemlerin hastanın durumunu daha da kötüye götürebileceğine, bu nedenle zaman kaybedilmeden hastanın uzman hekimler tarafından değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Fizik tedavi hizmetinin ayakta ve yatılı olarak sunulabildiğini kaydeden Dr. Tazegün, "Özellikle ani gelişen felç sonrasında nörolojik durumu stabil hale gelen, yoğun bakım tedavi süreci tamamlanan ve fizik tedavi programını almaya hazır hale gelen hastaları erken dönemde kontrollü ve kapsamlı bir rehabilitasyon programına almak, tedavi sürecinin başarısını artıracaktır. Daha önce tüm işlerini kendi kendi kendine yapabilen kişi inme geliştikten sonra, konuşma, yutma, algılama, yürüme, elini kolunu kullanabilme gibi fonksiyonlarında kayıp nedeniyle günlük yaşam aktivitelerininde yardıma bağımlı hale gelmektedir. Felçlilerde çoğu zaman gereksiz veya yanlış uygulamalar yapılmakta, yapılması doğru ve gerekli uygulamalar yetersiz kalabilmektedir. Profesyonel Fizik Tedavi uygulamalarının sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi olmadığı bilinmelidir. Tıbbi kanıtı olmayan ya da tıbbi eğitimi bulunmayan kişiler tarafından yapılmaya çalışılan ve tıpta yeri olmayan alternatif tedavi yöntemleri hastaya zarar verebileceğinden çok dikkatli olunması gerekir ve hastanın durumu mutlaka uzman hekimlerce değerlendirilmeli ve tedavi hekim tarafından belirlenmelidir“ diye konuştu.

dr.-suzan-tazegün.jpeg

İLK BİR YIL ÖNEMLİ

Tedavi süreci hakkında da bilgi veren Dr. Suzan Tazegün, şunları söyledi: " Kanama, pıhtı gibi bir felç sebebi ile hasarlanan beyin dokusununda sağlam kalan sinir hücrelerinin fonksiyonunda toparlanma ilk aylarda daha hızlı gelişir. Bu nedenle özellikle ilk iki ay iyileşmenin en hızlı olduğu dönemdir. Daha sonra altı aya kadar iyileşme hızı azalsa da devam eder. Sonrasında bir yıla kadar azalan oranlarda düzelme beklenir. Bu nedenle hastaya ilk altı ay daha yoğun ve önemli olmak üzere bir yıla kadar rehabilitasyon tedavisininin uygulanması ihmal edilmemelidir. İlk bir yılda iyileşme büyük oranda tamamlansa da sonraki dönemlerde de hasta rehabilitasyondan fayda görülür. Felçli hastalarda bazen kas sertliklerinin artmasına bağlı yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu durumlarda hastanın yeniden bir rehabilitasyon tedavisi programına alınması düzelme sağlayabilir. Hastanın durumunda kötüleşme olmasa bile mevcut durumu korumak için profesyonel yardım almak her zaman daha etkili olmaktadır"

FİZİK TEDAVİ BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Hareketsiz kalmanın ek sorunların oluşması için başlı başına bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Dr. Suzan Tazegün, "Hastanede yatarak uygulanan fizik tedavi programı hastanın 7/24 tıbbi gözetimine, yeni gelişebilecek sorunların oluşmadan önlenmesine ya da erkenden fark edilmesine ve hızla tedavi edilmesine olanak sağlar. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman doktorunun günlük vizitleri, rehabilitasyon hemşirelerinin tüm günü kapsayan gözetimleri ile hastanın genel klinik durumu yakından takip edilir, gereken müdahale ve ayarlamalar gecikmeden yapılır. Ağır felç geçirmiş, bilinci açık olmakla beraber yardımsız oturamayan ve ayağa kalkamayan bir hastanın bu şekilde her gün evinden fizik tedavi merkezine gidip gelmesi zordur. Erken dönemde, hedefe yönelik yoğun fizik tedavi felç geçiren hastaların fonksiyonel iyileşmesinde en yüksek başarıya sahiptir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.