Uzmanı uyardı! Kalça kırığında bunlara dikkat!

Uzmanı uyardı! Kalça kırığında bunlara dikkat!

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker kalça bölgesi kırıkları hakkında bilgi verdi.

Kalça kırığının daha çok yaşlı kişilerde görülmekle birlikte genç insanlarda da görülebildiğini belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Ancak gençlerin kırıkları trafik kazası, yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalarla oluşmaktadır. Osteoporoz (kemik erimesi) özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha yaygındır ve bu nedenle ileri yaş döneminde kalça kırıkları kadınlarda daha sık görülür. Bu sebeple yaşlı kişilerde kalça kırıkları, kemikteki zayıflık sebebi ile basit bir düşme sonucu oluşabilir. Bazen düşme olmaksızın, zayıflamış kemiğin kendiliğinden kırılması da söz konusu olabilir” dedi.

opr.-dr.-gokhan-toker_ortopedi-ve-travmatoloji-uzmani-001.jpg

Üzerine Basamaz

Kalça kırığı sonrası en önemli bulgunun, hastanın kırılan taraf bacağının üzerine basamaması olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “O tarafta kalça hareketleri çok ağrılıdır ve bacak dışa döner. Kesin tanı röntgenle konur. Bazı ayrılmamış kırıklarda röntgen yeterli olmazsa, BT veya MR gerekebilir. Kalça kırığının tedavisi istisnai durumlar dışında ameliyattır” dedi. 

Cerrahi Tedavi

Tedavide temel prensibin sağlam internal tespit ve erken hareket olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker “Yaşlı hastalardaki kalça kırıklarının cerrahi tedavisinde protez veya kırığı kaynatmaya yönelik tespit ameliyatları uygulanır. Seçilecek yönteme, çoğunlukla kırığın yerine göre karar verilir. Her iki yöntemde de hedef, hastayı ameliyattan sonra bir an önce ayağa kaldırmak ve koltuk değneği veya yürüteçle üzerine basmasını sağlamaktır.”

Bu kadar hassas bir tedavi sürecinde tecrübeli cerrah ve uygun donanıma ve hekim kadrosuna sahip bir hastane, uygun ameliyathane ve yoğun bakım şartları olmazsa olmazdır. Hastanın tıbbi bakımı da en az ameliyat kalitesi kadar önemlidir. Ancak kalça kırıklı hasta grubunun genellikle yaşlı olması, ek hastalıklarının olması sebebiyle ameliyat öncesi ve sonrasında yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyulabilmekte, bu yüzden hastaların bekletilmesi bazen zorunlu hale gelebilmektedir. Ancak birçok çalışmada cerrahi için beklemenin mortaliteyi belirgin şekilde arttırdığı belirtilmektedir. Mortaliteyi etkileyen diğer bir faktör verilen anestezi şeklidir. Birçok çalışmada bölgesel anestezi uygulamalarının mortalite oranının genel anestezi uygulamasına göre daha düşük olduğu bildirilmiştir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.