Uzmanı uyardı! Menisküs Yırtığı Zamanında Tedavi Edilmelidir

Uzmanı uyardı! Menisküs Yırtığı Zamanında Tedavi Edilmelidir

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Serhan Yağdı, menüsküs yırtığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Menisküslerin diz ekleminin içinde yer alan kıkırdak benzeri yapılar olduğunu belirten Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Serhan Yağdı, “Dizde iç ve dış olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Menisküsler dize gelen yüklerin taşınması ve aktarılmasında çok önemlidirler. Ayrıca eklem yüzlerinin uyumluluğunu artırırlar ve eklem sıvısının eklem içi dolaşımına katkıda bulunurlar. Menisküsler olmadığında diz eklemine gelen yükler doğrudan eklem kıkırdağına binerek, erken aşınmaya yol açarlar. Bu yüzden menisküslerin korunması çok önemlidir” dedi.

Gençlerde, menisküslerin genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında ve özellikle futbol, basketbol, kayak gibi sporlarda oluştuğunu kaydeden Ekol Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Serhan Yağdı, “Yaşlandıkça menisküsler sağlamlık ve esnekliklerini kaybederler, basit bir çömelme ile bile yırtılabilir. Yırtılan menisküse bağlı olarak ağrı dizin iç ya da dış kısmında daha fazla hissedilir. Genellikle eklemde şişlik oluşur. Sıklıkla yırtılan menisküs bölgesinde noktasal olarak hissedilen; ani dönüşlerde, çömelmede ve merdiven inip-çıkışlarda ortaya çıkan ağrı meydana gelir. Şiddetli yaralanmalarda çapraz ya da yan bağların kopmaları da eşlik edebilir. Eklemin arasına giren menisküs parçaları, dizde takılma, kilitlenme ve ses gelmesi gibi belirtilere yol açabilir” dedi.

Detaylı muayene gerekir

Hastanın, yaralanmanın nasıl oluştuğunu anlatması ve detaylı muayene sonrasında menisküs yırtığı tanısı büyük ölçüde konabildiğini söyleyen Opr. Dr. Serhan Yağdı, “Menisküs yırtıklarının tanısının doğrulanmasında en hassas ve güvenilir yöntem, Manyetik Rezonans Görüntülemedir (MRG). MRG’nin, yüzde 95’in üzerinde doğruluk oranı vardır. Kemik yapılara ait problemlerin belirlenmesi için röntgen çekilmesi gerekebilir. Ancak tedaviye karar vermede tek belirleyici MRG değildir. Özellikle daha önceden menisküs yaralanması için cerrahi tedavi uygulanmış hastalarda hata oranı çok artar ve daha ileri tanı yöntemlerine gerek olabilir. Bu durumlarda tanısal artroskopi ile tanı doğrulanır” dedi.

Menisküs yırtığının tedavisi

Menisküs yırtıklarının tedavisinin gençlerde çoğunlukla cerrahi olarak yapıldığını belirten Opr. Dr. Serhan Yağdı, “Tam kat olmayan bazı küçük yırtıklar dışında menisküslerin kendiliğinden iyileşme potansiyeli yoktur. Hastanın belirgin şikayetleri varsa menisküs yırtığı onarılmaya çalışılır ve eğer onarılamayacak bir yırtıksa, yırtık olan kısım temizlenir. Bu işlem sırasında sadece yırtık olan kısım çıkartılarak menisküsün geriye kalan sağlam kısmı korunmaya çalışılır ve sonrasında kısa sürede normal yaşam ve spora dönmek mümkündür. Kıkırdak hasarı veya eşlik eden diğer diz içi problemleri olan hastalarda sadece menisküs yırtığına müdahale etmek sorunu tam olarak ortadan kaldırmayabilir.  Bu durumda ilaç tedavisi, PRP enjeksiyonları, kök hücre tedavisi veya diğer eklem içi enjeksiyonlar da yapılabilir. Dizin dizilim bozukluğu olan hastalarda artroskopik girişime kemik düzeltici ameliyatlar ve kıkırdak tamir işlemleri de eklenebilir.

Ameliyat sonrası

Genellikle 7-10 gün içinde koltuk değneği bırakılıp normal hayata dönüş yapılabilir. Menisküs tamiri gerektiren durumlarda ise 4-6 hafta yük verilmemesi ve koltuk değneği kullanılması gerekebilir. Spora dönüş 1-4 ay arasında değişen sürede mümkündür. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.