Uzmanı uyarı! Erkeklerde meme büyümesine dikkat!

Uzmanı uyarı! Erkeklerde meme büyümesine dikkat!

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, erkeklerde görülen kadınsı meme büyümesine karşı açıklama yaptı

Estetik ve plastik cerrahların en çok karşılaştığı soru ve sorunlardan birisi olan jinekomasti, Türkiye’de de pek çok erkeğin en baş sorunlardan birisi. Erkekler için estetik açıdan son derece rahatsız edici olan bu durum pek çok farklı sebeple meydana gelebilmesine rağmen, vakaların çoğunda altında yatan bir sebep bulunamaz.

mubinhoca.jpg

En çok rastlanan yalancı jinekomasti

Fizyolojik jinekomastinin yeni doğanlarda, ergenlik döneminde ve yaşlılıkta olmak üzere hayatın üç farklı evresinde görülebildiğini ifade eden Dr. Mübin Hoşnuter, patolojik jinekomasti de ise memeyi büyüten patolojik bir durum söz konusu olduğunu ve bu tedavi edilirse memenin normale dönebileceğini söyledi. Türkiye’de çoğunlukla pseudo (yalancı) jinekomastinin görüldüğüne dikkat çeken Dr. Mübin Hoşnuter, “Yağ birikimi sonucu meme hacmi büyür. Genellikle hastadan alınan bilgi, fiziki muayene ve ultrasonografi tanı için yeterli olur. Tümör şüphesinde biyopsi de yapılmalıdır. En sık görülen komplikasyonlar ise hematom yani meme içinde kan birikimi, seroma sıvı birikimi, enfeksiyon ve meme başının çökmesi durumudur. Bunlar zamanında yapılan uygun müdahalelerle büyük sorunlara yol açmadan ortadan kaldırılabilir” dedi.

Ameliyat sonrası neler yapılır?

“Ameliyat doktorun tercihine ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi ile yapılırsa hasta bir gece hastanede kalır. Daha sonra her iki memeyi saran elastik bir korse giydirilerek taburcu edilir. Hasta ertesi günden itibaren korse giyerek dışarı çıkabilir, yürüyüş yapabilir. Aşırı ağrılı bir ameliyat değildir. Birkaç gün basit bir ağrı kesici ilaç kullanımı genellikle yeterli olur. Hafif masa başı işi yapanlar 3 - 4 gün sonra işine dönebilir. Ameliyata bağlı ödem ve morluklar 7 ila 10 gün içinde iyice geriler. Ancak ilk 7-10 gün boyunca ağır iş yapmamalı, kollarını aşırı hareket ettirmekten kaçınmalı, ağır sporlar yapmamalıdır. Korse 3-4 hafta kullanıldıktan sonra hasta normal hayatına devam edebilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.