Uzmanından ödem giderici ipuçları!

Uzmanından ödem giderici ipuçları!

Özel Sağlık Hastanesi Diyetisyeni ve Psikoloğu Sinem Adilak, az su içmenin ve tuz içeriği yüksek gıdaların tüketilmesinin ödeme neden olduğunu söyledi.

Hastalık hakkında bilgi veren Adilak, “Ödem, vücudumuzdaki kılcal damarların sıvı sızdırması nedeni ile oluşur. Sızan bu sıvı damar çevresinde, dokularda birikmeye ve şişmeye neden olur. İşte bu durumu biz ödem olarak tanımlıyoruz. Ödem belirli hastalıklara (kalp, karaciğer, böbrek gibi) bağlı olarak veya kullanılan ilaçlara, gebelik durumuna, adet döngüsü, tuz içeriği yüksek gıdaların vücuda alınmasına, diüretik etkili olduğunu bildiğimiz çay ve kahvenin çok tüketilip suyun az içilmesine, uzun süren otobüs- uçak seyahatlerinin yapılmasına bağlı olarak oluşabilir” dedi.

sinem-adilak2.jpeg

ÖDEMDEN KURTULMANIN YOLLARI

Ödemden kurtulmak için ilk olarak vücuda yeterli suyu almak gerektiğini ifade eden Diyetisyen Sinem Adilak, eğer çok fazla çay- kahve tüketiliyorsa içilen su miktarı kadar daha su içilmesi gerektiğini vurguladı.

Adilak şu bilgileri verdi: “Tuz, vücuttaki suyu bağlar ve ödeme neden olur. Dolayısıyla genel beslenme rutininizden tuzu azalmanız gerekir. Magnezyum ve B6 vitamin alımının artırılması özellikle adet öncesi ödeminin giderilmesinde büyük bir yardımcıdır. En iyi magnezyum kaynakları; bitter çikolata, fındık, kepekli tahıllar ve yeşil sebzelerdir. En iyi B6 kaynakları ise; muz, patates, ceviz ve ettir. Dolayısıyla en iyi kaynakları olan muz, avokado ve domates tüketimi ödem problemi yaşayan hastalarımıza önerilmektedir. Rafine şeker ve beyaz un vücuttaki insülin seviyesini artırır. İnsülin seviyesinin artması da böbreklerden suyun geri emilimini arttırarak vücuttaki su seviyesini yükseltir. Bu yüzden düşük karbonhidrat içeren beslenme düzeni ödem problemi yaşayan danışanlara önerilir. Ödem atıcı özelliği bulunan maydanoz, hibiscus, rezene, mısır püskülü, ısırgan otu, sarımsak ve at kuyruğu otunu tüketmek faydalıdır. Bu bitkilerin hem tüketim şekli ve miktarını öğrenmek hem de ilaçlarla etkileşime girebilme özelliklerinin bulunmasından dolayı kullanmadan önce hekime ve uzman beslenme uzmanına danışılmalıdır”

EGZERSİZ YAPIN VE STRESTEN UZAK DURUN

Ödemden kurtulmak için egzersiz yapmanın da önemli olduğunu kaydeden Sinem Adilak sözlerine şöyle devam etti: “Alt uzuvlardaki sıvı birikimini azaltmak için hafif şiddetli yürüyüşler ve ayakları ara ara yükseltmek de kan dolaşımını hızlandırıp terleme ile vücuttan su çıkışı sağladığı için ödem probleminde egzersiz önerilir. Fakat unutulmamalıdır ki egzersiz sırasında da bolca su içmek şarttır. Yapılan son araştırmalara göre uzun süreli stresin vücuttaki kortizol hormon seviyesini artırarak vücudun su tutmasına sebep olabileceği söylenmiştir. Sizlere önerim; stres seviyenizi en aza indirgemek adına sizi rahatlatacak doğa yürüyüşleri yapın ve yeterli uykuyu aldığınızdan emin olun. Hobilerinize gün içerisinde daha çok yer vermeye çalışın ve müziğe kulak vermeyi de unutmayın”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.