UZMANLAR AÇIKLADI! BURUN AMELİYATI SONRASI BAKIM ÖNEMLİ...

UZMANLAR AÇIKLADI! BURUN AMELİYATI SONRASI BAKIM ÖNEMLİ...

Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatı, estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak yapılanıdır.

Estetik burun ameliyatı burnunuzu küçültebilir-büyültebilir, doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğunu düzeltebilir,soluk almanızdaki bazı problemleri giderebilir. 


Özel Ege Şehir Hastanesi Plastik Rek. Ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Remzi Fırıncıoğulları: ''Burun, yüzün en belirgin, estetik ve işlevsel açıdan önemli organlarından biridir'' dedi ve estetik burun ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi verdi. 
 

Burun ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?


Burun estetiği (Rinoplasti), genellikle 17-18 yaşlarında fiziksel ve ruhsal olgunluğa  erişmiş,burun yapısal dokuları gelişimini tamamlamış  hastalara yapılabilir.Burnun estetik yapısı yanında aynı zamanda nefes alma ,alınan havanın filtre edilmesi ve ısı regülasyonu gibi fonksiyonları vardır. Burun ameliyatı,  hem estetik amaçları gerçekleştirmek hemde burun  içindeki eğrilikleri  açarak solunum güçlüğü problemlerini düzeltmek amacıyla yapılabilir.Yüzümüz, insanlar arası iletişimde bize kendimizi ifade etme ve karşı tarafın algısını olumlu yönde etkileyebilme imkanını sunan pek çok mimik ve ifade şekline sahiptir. Bu mimik ve ifadelerin yanı sıra yüzümüzdeki yapıların birbiriyle olan uyumları büyük önem taşır. Ancak bu yapılar içerisinde burun yüzün tam orta bölgesinde olması, eğer düzgün şekillendirilmezse kozmetik sorunların yanında fonksiyonel sorunlar da eşlik eder.

 

Bu yüzden operasyon öncesi mevcut anatominin iyi incelenmesi,burun ve yüz analizinin yeterli şekilde  yapılması başarılı bir sonuç için temel faktördür. Burun ucu, burun sırtı, burun kanatları, burun delikleri, burun alın ilişkisi, burun dudak ilişkisi gibi daha pek çok parametre tek tek değerlendirilir ve her biri için ne yapılacağına karar verilir.İyi bir cerrahi planlama için sistematik bir nasofasiyal analiz çok önemlidir. Herhangi bir cerrahi girişimden önce hastanın operasyondan beklentilerinin anlaşılması gerekmektedir.Modern rinoplastide günümüzde açık ve kapalı girişim  olmak üzere iki farklı yaklaşım vardır.Her iki yaklaşımda başarılı bir sonuç için, burun iskelet değişikliklerinin uygun yapılması temel belirleyicidir
 

Sosyal ve ruhsal uyum dikkate alınmalı
 

Estetik burun ameliyatı dış görünüşünüzü güzelleştirebilir ve kendinize güveninizi arttırabilir. Ancak bu, ameliyatın görüntünüzü mutlaka sizin hayal ettiğiniz yüz görünümüne uyacak şekilde değiştireceği ve diğer insanların ameliyattan sonra size farklı davranacağı anlamına gelmez. Ameliyata karar vermeden önce, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle düşününüz ve bunları cerrahınızla tartışınız. Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.Birçok cerrah, buluğ çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder.  Ameliyat kararının aile tarafından değil, bizzat kendisinin hayata geçirmek istediği bir karar olduğundan emin olmak için, gençlerin sosyal ve ruhsal uyumunu dikkate almak önemlidir.


Estetik burun ameliyatı sonrası bakım çok önemlidir


Estetik burun ameliyatı genellikle bir veya iki saat sürer. Ameliyat esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak çatısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi , burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişecektir. Son olarak deri, oluşturulan çatının üzerine adapte edilecektir. Komplike vakalarda açık teknik tercih edilir: Burun deliklerini birbirinden ayıran, dik doku bandı (kolumella) üzerinde küçük bir kesi yaparlar. Ameliyatınızdan sonra ilk 24 saat boyunca yüzünüzü şişmiş hissedeceksiniz, burnunuz ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığı cerrahınız tarafından reçeteye yazılan ağrı kesici ilâçlar ile kontrol altına alabilirsiniz.

 

İlk gün için tuvalete gitmek dışında başınız yüksekte olacak şekilde yatakta yatmayı planlayınız.Gözlerinizin etrafındaki morarma ve şişliğin, 2 veya 3 gün sonra en belirgin hale geldiğini fark edeceksiniz; soğuk kompres uygulaması bu şişmeyi azaltacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Şişlik ve morlukların çoğu ilk hafta veya daha uzun bir süre içerisinde kaybolacaktır. Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.