Uzmanlar HDD Yerine Solid State Disk Öneriyor

Uzmanlar HDD Yerine Solid State Disk Öneriyor

Uzmanlar dizüstü veya masaüstü bilgisayar alımında Hard Disk Drive (HDD) yerine Solid State Disk (SSD) öneriyorlar. Bunun nedeni ise SSDlerin HDD'ye göre daha hızlı olması daha az enerji tüketiyor olması.

5 ile 7 yıl arasında sorunsuz kullanım göstermesi gereken SSD'ler bu süreçten önce kullanılamaz hale gelebiliyor. Çoğu Solid State Disk'in zamanından önce bozulması SSD kullanımında dikkat edilmesi gereken başlıklara dikkat çekiyor.

Mekanik parçalardan oluşmayan SSD, HDD'den bu noktada büyük bir avantaja sahip. Darbe ve düşme ile arızalanmayan SSDlerin en büyük düşmanı ise düşük voltaj, elektrik dalgalanması ve statik alanlar. Böyle bir hasara maruz kalan SSD kolayca bozularak veri kaybı bile yaşayabiliyor. Öte yandan flaş bellek mantığına benzer bir şekilde SSDlerin okuma yazma döngüsü kısıtlı oldukları için arızalanabiliyor. Ancak yeni bir SSDnin enaz 3-4 yıl hiç sorun çıkarmadan çalışıyor ve bu tarz bir sorun nadiren yaşanıyor.

HDD bozulacağını ses ile haber verirken SSD'yi programla takip etmek gerekiyor

Hard Disk Drive mekanik parçalardan yapıldığından, bir sorun çıkaracağında neredeyse yüzde yüz olarak ses çıkarmaya başlıyor. SSDler ise mekanik donanıma sahip olmadığından ne olursa olsun ses çıkarmıyorlar. Bu yüzden SSD'nin bozulup bozulmayacağını, programla takip etmek gerekiyor. İnternette yapılacak kısa bir araştırma ile bu tarz programlara erişebilmek mümkün.

SSD'nin bozulduğuna dair işaretler

Dosya aktarımı yaparken veya kaydederken alınan hatalar süreklilik durumunda, SSD'nin bozuk sektörler gibi bir sorunu olduğuna işaret ediyor olabilir. Bilgisayarın açma kapama düğmesine basmadan, kesinlikle normal yoldan kapatılması gerekiyor, aksi takdirde bilgisayarın verdiği disk kontrol mesajları da bozuk sektör ürettiğini işaret ediyor olabilir.

Bilgisayar açılmak istenildiğinde 3-4 defa resetlemek veya kapatıp açmak zorunda bırakıyorsa yine SSD'de bir sorun olabilir. Öte yandan bu durum SSD ile alakalı olmasa da donanımsal olarak bir soruna işaret ediyor olabilir. Açılışta sorun yaşayan bilgisayarların neredeyse yüzde 75'i donanımsal sorunlardan kaynaklı olarak sorun çıkarıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.