Uzmanlar 'kahvaltı' uyarısı yaptı

Uzmanlar 'kahvaltı' uyarısı yaptı

Diyetisyen Melisa Karataş, “Düzenli kahvaltıya hak ettiği değeri verenler, hak ettiği değeri vermeyenlere göre daha az kilo problemi yaşıyor” dedi.

Diyetisyen Melisa Karataş, kahvaltı yapan insanların kilo problemi yaşamadığını belirterek, “Düzenli kahvaltı yapan kişiler, öğlen ve akşam yemeklerinde daha küçük porsiyonlar tercih ederek daha sağlıklı bir hayat geçiriyorlar. Kahvaltıya hak ettiği değeri verenler, hak ettiği değeri vermeyenlere göre daha az kilo problemi yaşıyor” dedi. 
Medical Park Ordu Hastanesi Diyetisyen Melisa Karataş, kahvaltının genç, yaşlı fark etmeksizin herkes için altın bir öğün olduğunu belirtti.

 

Türkiye’de her geçen gün kilo problemi yaşayan insan sayısının arttığını, bu durumu kahvaltıya yeterli önemin verilmemesine bağlanabileceğini kaydeden Karataş, “Amerikan Diyetisyenler Derneği tarafından yapılan bir çalışmada kahvaltıya hak ettiği değeri verenlerin, hak ettiği değeri vermeyenlere göre daha az kilo problemi yaşadığı tespit edilmiştir. Yine aynı çalışmaya göre, düzenli kahvaltı yapan kişilerin, öğlen ve akşam yemeklerinde daha küçük porsiyonlar tercih ederek daha sağlıklı bir hayat geçirdikleri ortaya çıkartılmıştır" diye konuştu. 


Diyetisyen Melisa Karataş, “8-12 saatlik bir uykudan sonra biten enerjinin tekrar alabileceğiniz ilk öğün kahvaltıdır. Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 25 - 30’luk bir oranı kahvaltıdan alınmalıdır. Bu oran günlük almamız gereken enerjinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu kadar önemli bir öğün atlanır ve yeterli ve dengeli bir şekilde yapılmaz ise beynimizde yeterince enerji oluşmaz, vücudumuz düzenli çalışmaz, yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, kan şekerinde düşüklük, karın ağrıları, dikkat ve algılamada azalmalar görülebilir” açıklamasında bulundu. 

“Başarılı insanlar kahvaltı yapar”
 

Başarılı insanların hayatlarına baktığınızda sabah erken kalkarak kendilerine vakit ayırdığını, kahvaltı ve spor yaparak bedenen ve zihnen zinde kaldıklarını söyleyen Diyetisyen Melisa Karataş, “Gelecek bir neslin daha sağlıklı olup olmaması ise kesinlikle bizim elimizde, bizim kazanacağımız alışkanlıklar onlara da miras kalacaktır. İlkokul günlerinize dönmeye hazır olun. Çocukken hiçbirimizin sevmediği beslenme çantalarını, çocuklara sevdirmek için bizlerde tekrar gündemimize almalı, hem kendimizin hem de çocukların ya da sevdiklerimizin düzenli kahvaltı yapmalarını sağlamalıyız” şeklinde konuştu. 

Kahvaltı detayları


Kahvaltı yaparken karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli miktarlarda alınması gerektiğinin önemle altını çizen Diyetisyen Melisa Karataş, şu bilgileri verdi: “Bunun yeterli olabilmesi için belirtmiş olduğum tavsiyelere mutlaka önem vermelisiniz. Süt, yumurta, peynir gibi besinler protein yönünden zengindir. Bu yiyeceklerden birisinin mutlaka kahvaltınızda olmasını öneriyorum. Sütü tüketemeyen veya sevmeyen kişilere ek tercih olarak taze sıkılmış meyve suyunu tercih edebilirsiniz.

 

Çiğ sebzelerden domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler muhakkak kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Kahvaltı öğününde pekmez, bal, fındık ezmesi ve reçel günlük enerjide katkıda bulunduklarından dolayı tüketmelidir, üzerleri fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ile zenginleştirebilirsiniz. Mutlaka tahıllı ekmek tüketmeyi unutmayınız. Kahvaltılarınızı düzenli bir şekilde yapıyor, öğünleri atlamıyor, yeterli ve dengeli beslendiğini düşünüyorsanız fakat yine de sağlık sorunları yaşıyorsanız eğer, kişiye özel hazırlanmış programlar için mutlaka bir diyetisyene başvurmalısınız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.