UZMANLAR UYARDI! ANİ İŞİTME KAYBINA DİKKAT!

UZMANLAR UYARDI! ANİ İŞİTME KAYBINA DİKKAT!

Özel Ege Şehir Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) hastalıkları uzmanı Op. Dr. Sinem Aktaş Akgün, ani işitme kaybı ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Ani işitme kaybı, Kulak-Burun-Boğaz (KBB) hastalıkları açısından acil hastalıklar grubu içinde yer alır.Tanımlaması; başlangıç zamanı, odyometrik bulgular ve işitme kaybının olduğu duyma aralığı gibi birden fazla faktörle yapılabilir.
 

Erken Tedavi, İşitmenin Kurtarılması İçin Önemli
 

Özel Ege Şehir Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Sinem Aktaş Akgün : ''Hastanın iyi olan işitmesinde; aniden başlayan azlık, uğultulu duyma ve duyma azlığı ile yapılan işitme tetkikinde yakalanan duyma kayıpları, ani işitme kayıpları açısından uyarıcıdır.Hastanın durumu erken fark edip KBB uzmanına başvurması; iyi bir hekim muayenesi sonrası, işitme testinin yapılıp tedaviye erken başlanması, işitmenin kurtarılması için çok önemlidir.Bilinen en klasik tanımı ile 3 gündür devam eden, işitme testinde ardışık 3 frekansta saptanan 30 db ve üstündeki sensorinöral (yani, sinirsel tip) işitme kaybı; "Ani İşitme Kaybı" olarak tarif edilmektedir. Genelde, 40-60 yaş grubu aralığında görülen bu hastalığın; çocukluk döneminde oldukça nadir görülmektedir. Genellikle tek kulakta yakınma olur , aynı anda her iki kulakta ani başlangıçlı işitme kaybı çok nadir görülen bir durumdur'' dedi. 
 

Ani İşitme Kaybı Tedavisi
 

''Ani işitme kayıplarında, çeşitli tedavi protokolleri olmakla birlikte; ağızdan kortizon kullanımı ve destek ilaç tedavisi uygun hastalar için tedavi seçeneğidir.Hastanın stresten ve gürültüden uzak tutulmasının gerekir. Ağız yoluyla kortizon alamayan hastalara, hastane koşullarında kulak zarı arkasına kortizon verilmesi işlemi uygulanabilir. Ayrıca; hiperbarik oksijen tedavisi veya damar genişleticiler, diğer tedavi seçenekleridir. Hastaların akılda tutması gereken en önemli durum ise; iyi olan işitmede aniden başlayan azlık, uğultu ve çınlama şikayetlerinin es geçilmemesi ve hızla KBB uzmanına başvurarak odyometrik tetkikleri yapılmalıdır. Hızlı tedaviyle geri dönüşü olabilecek bu hastalıkta geç başvurularda sıkıntılı sonuçlar ortaya çıkabilir.''
 

Viral Hastalıklar, İşitme Kaybı Yaratıyor!
 

''Ani işitme kayıplarının çoğunun sebebi; tam olarak ortaya konamaz ama, suçlanan birden fazla etken vardır. Bunlardan en önemlisi, geçirilmiş viral hastalıklardır. Hastaların yaklaşık dörtte birinde, 2 hafta içinde geçirilmiş bir viral hastalık söz konusudur. Kabakulak ve kızamık, işitme kaybı yaptığı en iyi bilinen virüs hastalıklarıdır.Geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası, duyma azlığı, doktora başvurmayı gerektiren önemli bir durumdur. Diğer bir sebep ise, damar yapısındaki bozukluklardır. Damar duvarındaki ödem, kan elemanlarında pıhtılaşma bozukluğu yapacak hastalıklar, kan elemanlarının hızlı yıkımı (orak hücreli anemi gibi) ile kulağa giden damarlarda tıkanma ve beslenme azlığı da ani işitme kaybına yol açabilir. Nadir görülen bir sebep de; otoimmün (yani, vücutta kendi kendine oluşan alerjik reaksiyon) hastalıkları; romatoid artrit gibi hastalıklarda da ani işitme kaybı olabileceği akılda tutulmalıdır.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.