Uzmanlar uyardı! Patlıcanı sakın böyle yemeyin

Uzmanlar uyardı! Patlıcanı sakın böyle yemeyin

Patlıcanın faydalarını, güçlü kemikler oluşturma, osteoporozu önleme , anemi semptomlarını azaltma gibi birçok faydasını sıralayabiliriz. Patlıcanın sağlığımıza faydaları açısından geniş bir yelpazesi bulunmaktadır.

Patlıcanın faydalarından yararlanmak için hem yemeklerinize ekleyerek hem de közlenmiş olarak tüketerek yararlanabilirsiniz. Patlıcanın faydalarını sizler için sınıflandırdık. Çiğ patlıcanın faydaları, közlenmiş patlıcanın faydaları nelerdir sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız, detaylar haberimizde…


Patlıcanlar, aslen Hint kıtasına özgü olan ve dünya çapında farklı mutfaklarda bulunan sebze çeşitlerindendir. Bu mor veya siyah parlak sebzeler, normal tarımda önemli ölçüde daha küçük olsa da, yabani çeşitlerde bir ayak uzunluğundan daha fazla büyüyebilirler.  Patlıcanlar Türk mutfağındaki birçok yemekte kullanılmaktadır.  Patlıcan sebzesi yemekleri lezzetlendirmekle kalmaz aynı zamanda sağlık açısından da çeşitli faydalar sağlamaktadır. İşte sağlığımıza olan çeşitli etkileri ile patlıcanın faydaları…

Patlıcanın faydaları 

Patlıcanın sağlığımıza çeşitli faydaları bulunmaktadır. Patlıcanın faydalarını kısa bir şekilde özetleyecek olursak; kemik erimesini önlemek, kansızlığı gidermek, kilo vermeye yardımcı olmak, şeker hastalığı riskini düşürmek gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır. 

Lif kaynağıdır

Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.


Patlıcanın içerisinde yer alan lif miktarı aynı zamanda kalp hastalıklarında da azalma ile ilişkilendirilmiştir, çünkü ateroskleroz , kalp krizi ve felç ile sonuçlanan arterleri ve damarları tıkayabilen kötü LDL kolesterolünü ortadan kaldırır .

Kilo vermeye yardımcı olur

Patlıcan az miktarda yağ veya kolesterol içerdiğinden,  kilo vermeye çalışan veya obezite ile savaşan insanlar için çok sağlıklı bir besindir. Patlıcanın lif açısından zengin olması da kilo vermeyi sağlamasında büyük bir etken taşımaktadır.  Yoğun lif miktarı ve doyurucu etkisi sayesinde patlıcan, aşırı yemenin önüne geçer bu nedenle de kilo verme şansını arttırır.


Kanseri önler

Lifin yararlı etkileri ile birlikte patlıcanlar çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Patlıcanlar da çok çeşitli hastalıklara ve hastalıklara karşı vücudun en iyi savunma hatlarından biri olan büyük antioksidan kaynaklarıdır. Patlıcanlar, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini stimule ettiğinden, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan C vitamini içerir. Ayrıca patlıcan, doğal bir antioksidan ve esansiyel bir mineral olan manganez içerir.      

Kemik sağlığını geliştirirler

Patlıcanın kemik sağlığına, kemik degradasyonu ve osteoporoz riskinin yüksek olduğu insanlar için çok iyi birtakım faydaları vardır. 

Fenolik bileşikler patlıcanlara ve diğer birçok meyvelere eşsiz renklenme sağlayan şeydir. Bu bileşikler ayrıca osteoporozun azaltılmış işaretlerine daha güçlü kemiklere ve artmış kemik mineral yoğunluğuna da bağlanmıştır. Patlıcanlar aynı zamanda kemik sağlığına iyi gelen bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedirler.

Anemiyi önler

 Demir eksiliği beraberinde ölümcül hastalıkları da getirebilir.  Demir eksikliği beraberinde anemi (kansızlık) hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Patlıcan içerisinde yüksek miktarda D vitamini barındırmasından dolayı, anemi hastalığının önüne geçmektedir.  Patlıcanın içerisinde kırmızı kan hücrelerini arttıran mineraller bulunmaktadır.  

Demir ve bakır minerali birleştiğinde vücutta kan üretimi olacaktır. Bu iki mineral vücutta bulunmadığında kan üretimi gerçekleşmez. Demir ve bakır minerali kırmızı kan hücresi üretiminin artmasına yardımcı olmaktadır. 
Damarlarınızın içinden geçen daha sağlıklı kırmızı kan hücreleri ile, enerji ve güçte gözle görülür bir artış göreceksiniz, bu da yorgunluk ve stres hissini ortadan kaldıracaktır.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Patlıcan içerisinde bolca bitkisel besin içermektedir. Bu bitkisel ağırlıklı besinler, vücudunuzu serbest radikal aktiviteye karşı savunmakla kalmaz, vücudunuzu ve beyninizi toksinlerden ve hastalıklardan korurlar, aynı zamanda beyne kan akışını da arttırırlar. Beynine daha fazla oksijen bakımından zengin kan göndererek, hafıza ve analitik düşüncelerin güçlerini kuvvetlendirmek için nöral yolları uyarırlar.

Aynı zamanda patlıcandaki potasyum, beyin güçlendirici görevi görmektedir.

Diyabet Yönetimi
 

Yüksek lif içeriği ve düşük miktarlarda çözünür karbonhidratları nedeniyle, patlıcanlar diyabetin yönetimi için ideal bir besindir. Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır. İnsülin seviyeleri stabil olduğunda ve vücut kan şekeri içinde şiddetli dalgalanma, diyabetin potansiyel olarak tehlikeli tarafını engelleyebilir.

Patlıcanın besin değerleri

Patlıcan zengin bir  besin kaynağıdır. İçerisinde:  C vitamini , K vitamini , B6 vitamini , tiamin , niasin , magnezyum , fosfor , bakır , diyet lifi , folik asit , potasyum ve manganez içerir . Ayrıca patlıcan neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ içermez.

Karaciğer sağlığını iyileştirir

Araştırmalar patlıcandaki antioksidanların karaciğerin belirli toksinlerden korunmasına yardımcı olabileceğini öne sürmüştür.

Çiğ patlıcanın faydaları nelerdir?

Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ olarak tüketilirse bizi zehirleyebiliyor. Üstelik bunun sıradan bir gıda zehirlenmesinden biraz daha ciddi olduğunu söylemek gerek. Bu nedenle patlıcanı hatır için de olsa kesinlikle çiğ olarak tüketmemelisiniz.

Kaşıntı yapabilir

Patlıcan yanlış tüketilirse ciltte kaşıntılara veya alerjiye neden olabilmektedir.

Boğazda şişlik

Patlıcan çiğ olarak veya az pişmiş olarak tüketildiğinde boğazda şişlik meydana gelmesine sebebiyet verebilir.

Mide bulantısına neden olur

Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde midede kusma ihtiyacının gelişmesine neden olabilir.

Nikotin etkisi yaratıyor

Patlıcanın içerisinde nikotin olduğunu hepimiz biliyoruz. Çiğ olarak veya az pişmiş tüketilen patlıcan vücuda direk nikotin girmesine neden olabilir.

Közlenmiş patlıcanın faydaları 

Yemeklerine içerisinde çiğden eklenerek pişirilen veya közde yapılan patlıcanın faydaları arasında herhangi bir fark bulunmaktadır. Pişmiş olarak tüketilen patlıcan, yukarı da saymış olduğumuz faydaları içermektedir. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.