Vantilatör serinletir mi?

Vantilatör serinletir mi?

İşte yanıtı

Vantilatörün yaydığı rüzgar ferahlatıcı olsa da aslında havayı serinletmez, sadece hareket etmesini sağlar. Böylece deriden ısı yayılması ve terin buharlaşması sonucu vücudun doğal serinleme yönteminin etkisini artırabilir.

Ancak vantilatörle ilgili bulgular karmaşık bir tablo sunuyor. Bazı araştırmalar serinlemeye yardımcı olduğunu gösterirken, bazıları da özellikle havanın çok sıcak olması durumunda buna engel bile olacağını ileri sürüyor.

Genel olarak hava sıcaklığının 35 dereceye kadar olduğu durumlarda vantilatör işe yarayabilir. Ama daha fazla olduğu durumlarda (bazıları bu üst seviyeyi 37 derece olarak veriyor), vantilatörle yayılan sıcak hava ısı bitkinliğini ve su kaybını daha da artırabilir.

Nemli havada vantilatör daha az etkilidir; hareket eden hava nemli olduğu için terin buharlaşmasını zorlaştırır.

1999'da ABD'nin Cincinnati kentinde sıcak hava akımı olduğunda 17 kişi ölmüş, bunların 10'unun evinde vantilatör açık bulunmuştu. Fakat bu ölümlerin vantilatörden mi yoksa yaşadıkları binaların zaten çok sıcak olmasından mı kaynaklandığı, vantilatörün belki de geciktirici etkide mi bulunduğu anlaşılamadı.

Kısacası, vantilatörün serinletici etkisine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ama hava sıcaklığı 37 dereceyi aştığında vantilatörü kapalı tutmak gerektiği söylenebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.