Varis tedavisinde bunlara dikkat!

Varis tedavisinde bunlara dikkat!

Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Ali Kemal Temizkan, kronik bir rahatsızlık olan varisin toplumda neredeyse her 3 kişiden birinde görüldüğünü belirtti.

Dr. Temizkan, varisle ilgili genetik altyapısı olanlarda, uzun süre ayakta duranlarda, yaşa bağlı olarak ve kilo alımı nedeniyle görülme sıklığı artan varislerin bazı kişilerde daha da belirgin hale gelerek estetik anlamda da sıkıntı yarattığını dile getirdi. 

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMİ

Radyoloji Uzmanı Dr. Ali Kemal Temizkan, “Bacak cildinde küçük kılcal damarların görünür hale gelmesi hatta parmak şeklinde genişlemiş bir görünüme neden olan varisin Doppler Ultrason ile değerlendirilerek toplar damar haritalaması yapılması gerekiyor. Toplar damarlardaki kapakların kaçırması, basınç artışı ve genişlemesi bu etkiye neden oluyor. Dopplerden sonra tedavi seçeneklerini ele alıyoruz. Cerrahi olarak eskiden çıkarılan damarlar yerine artık günümüzde termal yakma ve kimyasal yakma (köpük tedavisi) gerçekleştiriyoruz. Damarın iç tabakasına özel bir kimyasal maddeyi enjektör yoluyla sıkıp içeride kapanmaya yol açan bir reaksiyon oluşturuyoruz. Böylelikle kan akışı ve basınç durdurulup varis tedavi ediliyor. Burada yüzeysel damarların tıkanması sağlık açısından bir sorun yaratmıyor”

Ameliyatın ardından ilk üç gün sıkı bandaj ve varis çorabı giyilmesi gerektiğini de ifade eden Dr. Temizkan, şunları söyledi: “2 hafta kadar ayaktayken varis çorabı  giyilmeli. İşlem yarım saatte bitiyor. Aynı gün taburcu oluyor. 2 hafta sonra gerekli kontroller tamamlandıktan sonra normal yaşama dönülüyor. Bazı durumlarda nadiren de olsa 2 seans yapılabiliyor. Varis çorabının giyilme zorunluluğu nedeniyle operasyonun kış aylarında yapılmasını daha çok tercih ediyoruz” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.