Vatandaşlar Bornova'da artık daha huzurlu

Vatandaşlar Bornova'da artık daha huzurlu

Bornova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ilçe genelinde yaptığı çalışmalarla vatandaşın daha huzurlu yaşamasını sağlıyor.

Bornovalıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen her türlü faaliyete müdahale eden ekipler, kaldırım parklarından hurda araçların çekilmesine gıda satışı yapan işletmelerden Pazar yeri denetimlerine kadar her konuda çalışmalar yaparak sorunların çözülmesini sağlıyor. Yapılan çalışmalar sayesinde 2016 yılında 2 bin 400 olan şikayet sayısı 2017 yılı içinde bin 400’e düşürüldü. 

Vatandaşın yaşam kalitesini yükseltmek hedefi ile hareket eden Bornova Belediyesi, bu konuda gerekli olan tedbirleri de alıyor. Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sayesinde vatandaşların huzurlu ve sağlıklı bir ilçede yaşaması sağlanıyor. 2016 yılında vatandaşlardan gelen şikayet sayısı 2 bin 400 iken, bu sayı 2017 yılında bin 400’e indirildi.

Ruhsatsız işletmelerin faaliyetlerine son vermek, kaldırımlara park etmeyi önlemek, gıda satışı yapan işletmeleri denetlemek, hurda araçların çekilmesi ve pazar yeri denetimlerinden ruhsat dağıtımına kadar bir çok konuda görev yapan zabıta memurları aldıkları eğitimlerle de kendini geliştiriyor. Ayrıca ilçede görev yapan ekipleri ulusal tatil ve bayramlarda düzen ve nizamın sağlanması, dilencilik yapanların engellenerek haklarında yasal işlem başlatılması, seyyar satıcıların engellenmesi ve çevre sağlığının korunması gibi alanlarda da çalışmalar yapmaktadır.

Evka 4’te bulunan yeni merkezinde hizmet vermeye başlayan Zabıta Müdürlüğünün Çamdibi, Pınarbaşı ve Merkez’de Zabıta amirlikleri ile Küçükpark ve eski çarşı girişinde zabıta noktaları bulunuyor. Yerinde hizmet anlayışı ile 24 saat esasına göre görev yapan zabıtalar 3 vardiya halinde çalışıyor.

Daha iyi hizmet için eğitim

Bornova Belediyesi’ne bağlı olarak görev yapan zabıtalar, vatandaşa daha kaliteli hizmet verme noktasında daha fazla bilgi sahibi olmaları için sürekli olarak eğitim desteği alıyor. Karşılaştıkları olaylarda nasıl davranmaları konusunda eğitim alan zabıtalar son olarak kişisel ve mesleki becerilerinin arttırılması için eğitim aldı.
Bornova Belediyesi ile Yaşar Üniversitesi arasında Zabıta Müdürlüğü çalışanlarının eğitimleri için  işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında “Öfke Kontrolü, Empati Kurma” konulu ilk ders verildi.

Zabıtadan şeffaf denetim

Bornova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, şeffat denetim için kamera kayıt sistemi ile çalışıyor. Görüntü ve ses kaydının yanısıra fotoğraf da çekilebilen 14 yaka kamerası hem operasyonlar, hem de rutin denetimler sırasında kullanılıyor. Uygulama ile zabıta ekiplerinin denetimleri kayıt altına alınarak, öncelikle memur-vatandaş ilişkilerinin kontrol edilmesi, denetim sırasında yaşanan gerginlik, hakaret ve istenmeyen durumların engellenmesi amaçlanıyor.

Pazaryerlerinde denetim ve ceza uygulaması

Zabıta ekipleri ilçede bulunan 17 pazar yerlerinde hem müşterelerin hem de pazarcıların rahat etmesi için gerekli tedbirleri alıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kararları doğrultusunda çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapan, tezgahlarını temiz tutmayan, ölçü ve tartı aletlerinde hile yapan ve belirlenen satış yeri dışında ya da geçiş yollarında mal veya boş kap bulunduran pazarcılara ceza kesiliyor. Uyarı ve para cezası verilen pazarcılar, 3 defa kural ihilali yaparsa bir hafta ile bir ay arasında faaliyetlerden men cezası veriliyor. Verilen cezanın nedeni ve süresi konulan tabelalarla halka duyuruluyor.

Çocukların sağlığı için gıda denetimleri sıklaşıyor

Zabıta Ekipleri okullara ve çevrelerinde bulunan gıda satış yerlerine yaptıkları denetimleri okul zamanlarında sıklaştırıyor. Çocukların sağlığı için okul kantinlerini kontrol eden ekipler, çevrede bulunan büfe ve işyerlerini de sürekli olarak denetliyor. Ruhsatsız işyerleriyle kanunlara aykırı olarak kaçak ürün satan işletmelerin mallarına el konularak hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Kaldırımlara araç park edenlere ceza

Vatandaşın yoğun şikayetine neden olan yaya kaldırımlarına park eden araçlara ise Zabıta Ekipleri izin vermiyor. Bu konuda yaptığı çalışmalarla vatandaşa bilgilendirme yapan ekipler, uygunsuz park eden araçları anonsla uyarılıyor. Uyarıları dikkate almayanların araçları fotoğraflanarak kaydediliyor ve plakalarına ceza uygulanıyor.

Hurada araçlar çekiliyor

İnsan sağlığını tehdit eden, yolları kapatan ve görüntü kirliliği yaratarak vatandaşların en çok şikayet ettiği konuların başında gelen hurda araçlar, zabıta ekiplerinin çalışmalarıyla kaldırılıyor. Müdürlüğe gelen şikayetleri değerlendiren ekipler, aracın durumunu sorguladıktan sonra işlemleri başlatıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmalarda araçlar hurdalığa götürülüyor.

Ruhsatlar esnafın ayağına gidiyor

Bornova Belediyesi yurttaşların işini daha da kolaylaştırmak için hizmeti vatandaşın ayağına götürüyor. Belediyeye ruhsat için başvuru yapan esnafın, onaylanmış ruhsatları Zabıta ve Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekipleri tarafından işyeri sahiplerine adreste teslim ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.