"Ve İnsan Robotu Yarattı" paneli düzenledi

"Ve İnsan Robotu Yarattı" paneli düzenledi

MET İleri Teknoloji Sistemleri Kurucusu Murat Merdin, tarımsal ürünlerdeki çeşitli toksinlerin, ihracatı olumsuz etkilediğini belirterek bu sorunu robotlarla çözeceklerini söyledi.

KalDer İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Mükemmelliği Arayış Sempozyumu kapsamındaki "Ve İnsan Robotu Yarattı" başlıklı panele ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy başkanlık ederken, Netaş A.Ş. Uluslararası Pazarlar Genel Müdürü Serdar Urçar ile MET İleri Teknoloji Sistemleri Kurucusu Murat Merdin konuşmacı oldu.

Merdin, "Örneğin Ege'nin en önemli ihracat kalemi olan incirde, toksin tespit edilen ürünlerin ayrıştırılmasını robotlara öğreteceğiz. Ayıklama sürecini öğrenecek olan bu yapay zekalı robotlar ile ihracatımız artacak ve ayıklama süreçlerindeki başarı oranı yüzde 80'leri aşacak" dedi.

ÖNCE ÖĞRENECEK SONRA AYIRACAK

Yapay zekaya sahip sistemlerin insanların duyularını kopyalayıp işleri daha hızlı yapmaya başladığını söyleyen MET İleri Teknoloji Sistemleri Kurucusu Murat Merdin, Ege'de incirdeki toksinlerin giderilmesi konusunda yapay zeka çalışmalarına hız verdiklerini aktardı. Günümüzde karaciğer kanserinin yüzde 30'unun söz konusu toksinler nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayan Merdin, “Bugün için toksinli ürünleri laboratuvarlardaki görevli personeller, yani insanlar yapıyor. Ama şimdi yaptığımız bir çalışmayla toksinli ürünü ayırma süreçlerini robotlara öğreteceğiz ve yapay zekalı robotlar bunu yapacak. Şu an toksinli incirleri ayırma başarısı yüzde 50 ila 60 arasındayken biz bu yapay zeka ile yüzde 80-90'lara çıkacağız” diye konuştu.

ROBOTLAR KENDİSİ KARAR VERECEK

Bu konudaki yazılım ve öğrenim çalışmalarının halen devam ettiğini kaydeden Merdin, “Projemizi önümüzdeki yıl incir sezonunda hayata geçirmiş olacağız. Robotları bu yetiyle donattığımızda, gelecekte ortaya çıkabilecek yeni nesil toksinlerin de ayıklanması sağlanabilecek. Özetle robotlar hangi ürünün toksinli olduğunu kendisi karar verip, onu ayıracak. İnsanların yerini robotların alacağı söyleniyor bu doğru ama bu robotların programlanmasını yine insanlar yapacak" ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİNİZİ ADIM ADIM YÜKSELTİN”

Türkiye'deki firmaların Endüstri 4.0'a bir anda 4-5 basamağı birden atlayarak ulaşmaya çalıştığını açıklayan Merdin, bu anlayışın değişmesi gerektiğini vurguladı. Merdin, “Kimi firmalar tarımsal üretimde drone ile çalışmak istiyor fakat bir bakıyorsunuz ki henüz tarlada sulama sistemi bile yok. İlk aşamayı yapmadan bir sonraki aşamaya geçemeyiz. Adım adım bu teknolojileri hayata geçirmeli ve belli bir sistemde ilerlemeliyiz" dedi.

“ARTIK GENÇLER, KIR SAÇLILARA ÖĞRETİYOR”

Panel Başkanı Ali Rıza Ersoy, insanoğlunun dijital dünyayı yaratmasıyla bunun etkilerinin de yoğun şekilde tartışıldığını söyledi. Günümüzde iletişim fakültelerinde bile Endüstri 4.0 derslerinin verilmesinin önemini kaydeden Ersoy, "Başta otomasyon ve yapay zeka gibi kavramlar artık fabrikaların içinde kalmayacak. Eğer siz bilgisayar kodlamayı topluma anlatamıyorsanız kaybetmeye mahkum kalırsınız. Çünkü kodlama, dijitalleşme, robot teknolojisi gibi konular hayatımızın bir parçası. Bunun sonucunda da eskiden kır saçlı dediğimiz yaşlılar gençlere eğtmenlik yaparken bugün gençler, kır saçlılara teknolojiyi öğretiyor" diye konuştu. Netaş A.Ş. Uluslararası Pazarlar Genel Müdürü Serdar Urçar ise geleneksel firmaların değişip dönüşürken bunu başaramayanların ise oyun dışı kalacağını aktardı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.