Vejetaryen diyeti erken ölümleri engelliyor

Vejetaryen diyeti erken ölümleri engelliyor

Harvard Tıp Fakültesi bilim adamları tarafından yapılan yeni hesaplamalara göre, vejetaryen diyeti erken ölümleri üçte bir oranda engelleyebiliyor.

Et yememenin birçok yararını zaten biliyor olsak da  bu son rakam önceki tahminlerden çok daha yüksektir. Harvard Tıp Fakültesi'ndeki asraştırmacılar, Vatikan Şehrindeki Dördüncü Uluslararası Vatikan Konferansı'nda bir araya geldiler. Çalışmanın henüz resmi bir dergide yayınlanmadığından bu rakamlara şüpheyle yaklaşmamız gerekiyor. 

Tahminler ülkeler arasında farklılık gösteriyor. Ancak dünya genelinde her yıl yaklaşık 30 milyon ölüm, obezite, sigara içme, zayıf beslenme, vb. şeylerden kaynaklanıyor ve bunlar "önlenebilir" olarak sınıflandırılıyor. Bu sayıları üçte bir oranında azaltmak büyük bir başarı olacaktır.

Harvard Tıp Fakültesi'nden araştırmacılara göre, bitki bazlı bir Diyete geçmek, bu alanda büyük rol oynayabilir. "Sağlıklı ve bitkisel bir diyete doğru kaymak erken ölüm oranlarının yaklaşık üçte biri önleyebilir" denildi. Konferasta sigara ve alkolün dışında obezitenin de büyük bir sorun olduğunun belirtildi. Obezite yüzünden ölen insanların küçümsenmeyecek kadar fazla olduğu söylendi.

Konferanstaki diğer katılımcılar vejeteryan bir diyetin, önlenebilir ölümlerin durdurulması için önerilen önceki çalışmalardan daha fazlasını yapabileceğini kabul etti. Kısacası, daha sağlıklı bir diyet, vücut sağlığının hemen hemen her yönü üzerinde olumlu bir etkiye sahip.

Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden David Jenkins de yaprak, sarmaşıklar ve meyveler bakımından zengin olan ova gorillerine bakarak araştırmalar yaptı. Aynı diyet insanlar için yeniden oluşturulduğunda, sadece iki hafta içinde kolesterollerinde yüzde 35'lik bir düşüşe neden oldu.

Peki bu diyetleri bizim için bu kadar iyi yapan şey nedir?

Düzgün bir şekilde yönetilen vejeteryan beslenmedeki besinlerin kan basıncını düşürdüğü, kalp krizi riskini azalttığı ve vücut kitle indeksinin (VKİ) daha düşük olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda, çalışmalar bazı kırmızı etleri yemenin kanser riskini artırdığını gösterdi.

Bu son araştırmaların ortaya koyduğu şey, etin kesilmesinin bizim için fark ettiğimizden daha iyi olabileceği. En azından erken ölümden kaçınmak açısından. Etten tamamen vazgeçip vazgeçmeme konusunda doktorunuzda bilgilendirme almak size yardımcı olabilir.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.