VERGİ AFFI VE PİŞMANLIKLA BEYAN

VERGİ AFFI VE PİŞMANLIKLA BEYAN

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin’in konuya ilişkin vermiş olduğu yazılı açıklamada;

213 sayılı Vergi Usul Kanununun Pişmanlık ve Islah başlıklı 371. Maddesinde, "Beyana dayanan vergilerde kaçakçılık (338, 346 ve 347nci maddelerde yazılı şekilde yapılanlar dahil) ağır kusur ve kusur mahiyetindeki kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere kanunda yazılı kayıt ve şartlarla kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları kesilmez." hükmü yer alıyor. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51. Maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında pişmanlık zammıyla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerekiyor. Vergi affı dışında sistem böyle çalışıyor.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin’in konuya ilişkin vermiş olduğu yazılı açıklamada; 
“Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun” ile beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş gelirler, kazançlar ve vergiye tabi diğer olaylar için pişmanlıkla daha düşük faizli beyan imkânı getirildi.
30 Haziran 2016’dan önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlarla ya da vergiye tabi diğer olaylar için beyanname vermemiş olanların veya eksik beyanda bulunanların (tapu harcı, kira geliri, değer artışı kazancı vb.) bu Kanun kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanda bulunmaları mümkün. 
Yapılandırma kanunu kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen mükelleflerin; 31 Ekim 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar dilekçe ile birlikte vergi beyannamelerini bağlı oldukları vergi dairesine, beyannamelerini elektronik ortamda vermesi gerekenlerin ise aynı tarihte elektronik ortamda vermeleri gerekiyor.
Bu durumda beyan edilen;  verginin tamamı, Yİ-ÜFE oranı esas alınarak hesaplanan tutarın ödenmesi durumunda; ceza, zam ve faizlerin tahsilinden vazgeçiliyor.
Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranı üzerinden hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılıyor. Bu durumda, normal zamanlardaki pişmanlık zammının çok altında bir ödeme ile vergisel yükümlülüğün yerine getirilmesi mümkün olabiliyor. Ödemelerin 30 Kasım 2016 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılması gerekiyor. Ayrıca ilave katsayı (faiz uygulanarak) 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödemek de mümkün.” diye belirtti.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.