“VERSİNLER 15 GÜNDE AÇALIM”

“VERSİNLER 15 GÜNDE AÇALIM”

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem; kapatılan mezbahalarla alakalı olarak CHP kanadından yapılan ‘bu siyesi bir uygulamadır’ iddialarına yanıt verdi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, bir süredir gündemi meşgul eden İzmir Büyükşehir sınırlarında yer alan ve içlerinde Ödemiş’in de bulunduğu 8 ilçede kapanan mezbahalarla alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

                Başkan Badem, Cumhuriyet Halk Partisi ilçe teşkilatının bizzat kendisine yaptığı çağrıyla alakalı olarak; “Benzetme yapılan şehirlerde konunun muhattabı belediye başkanı değil. Aliağa ve Selçuk gibi bazı ilçelerimizde kapanan mezbahalar ilçe mezbahası olarak tekrar açıldıysa, bu durum oradaki llçe başkanlarının girişimleri ile alakalı bir durum. Yani aslında bu durumun savunucusu ben değil, siyasi kanat olmalı. ama önemli olan doğru bilgiye erişmek.” şeklinde konuşarak söze başladı.

 

“Sözünü ettiğimiz genelge 2011 yılında, Türk insanının Avrupa standartlarında gıda kalitesine kavuşabilmesi amacıyla çıkarılmış bir genelgedir.”

                “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 17 Aralık 2011 tarihinde resmi gazetede yayınladığı genelge uyarınca gıda maddelerinin üretim kalitesini arttırmak maksadıyla bir genelge yayınladı. Bu genelge direkt olarak mezbahalarla alakalı değildir. Ülkemiz gıda üretiminin AB standartlarına ulaştırılması için atılan bir adımdır En başından beri söylüyoruz zaten. Bu hadise bir AB entegrasyonu gibi görülse de, aslında olay Ab’ye üyelik sürecinde yapılması gerekenler değil, Türk insanının AB standartlarında kaliteli yaşam sürmesi adına alınmış kararlardan bir tanesidir. Avrupalının canı bizim canımızdan daha kıymetli değildir. Bu gibi düzenlemeler ile yüksek standartlar hedeflenmiştir. Bunların içinde çevre ve toprak kalitesinin arttırılmasından tutun da gelecek nesillere bırakacaklarımıza kadar da içinde yer almaktadır.”

 

“Mezbahada AB normlarını sağlamak yerine Et Entegre tesisi kurulması düşünülmüştür. Bu görüş Ödemiş için doğru olabilir”

                “Söz konusu genelgenin son ilgi tarihi 2013. O zamanlarda Ödemiş Büyükşehire bağlı değil ve o yüzden Ödemiş’e bakmak durumundayız. O dönemlerde Ödemiş Mezbahası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir parçası değildi. Ödemiş’in kendi sorumluluğunda bir tesisti. Ancak o zamanki arkadaşlarımız İl Tarım Müdürlüğü’nden bir talepte bulunmamışlar. Biz du durumu düzeltelim diye bir ek süre talepleri de olmamış. Onun yerine bir et entegre tesisi yani bir et kombinası kurmayı tercih etmişler. Bu noktada muhtemelen süre dolumuna kadar et entegre tesisi inşaatının biteceği öngörülmüş, bitmese de her halükarda ek süre verilir diye düşünülmüş. Bu, Ödemiş açısından doğru bir hareket görülebilir.”

                 “30 Mart 2014 seçimleri ile birlikte Ödemiş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. Böylece mezbahalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş oldu. Ancak, buradaki önemli nokta şudur ki; Büyükşehir Belediyesi bizden bu mezbahayı 2015 yılı Mart ayında devraldı. Yani, tam bir yıl sonra..”

 

“Aliağa gibi ilçeler 2014 öncesinde de Büyükşehir’e bağlı ilçelerdi”

                “Diğer ilçelerle kıyaslama yapılırkenki aymazlığı burada iyi algılayabilmek lazım. Ödemiş, Tire ve diğer ilçelerin mezbahaları Büyükşehire geçerken; Aliağa bu dönemden öncesinde de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlıydı. Dolayısıyla Büyükşehir kapsamındaki bir ilçede 2011 yılında çıkan mevzuatın getirdiği zorunluluklar 2014'e kadar göz ardıedilmiş ve tek bir çivi çakılmamıştır. Yani sorumluluklar yerine getirilmemiştir.”

 

“Tarihsel sırayla bakalım ve ihmali görelim...”

                Kronolojik olarak ilerlediğimizde genelge 2011'de çıkıyor, bizden önceki başkanlık döneminde 2013'e kadar bakanlık zaman tanıyor, et entegre yatırımından dolayı herhangi bir yenileme yapılmıyor. 2014 te bütünşehir yasası geliyor. Ödemiş mezbahası ve et entegre 2015 Nisanda büyükşehire teslim ediyor. Mevzuat 2011 de çıkıyor. 2011 ile 2015 e kadar süre içerisinde hiç bir işlem yapılmıyor. Burada kabul edebilirsiniz Büyükşehir diyebilir ki ilçe belediyesinin sorumluluğunda idi.”

                “2015'ten itibaren Büyükşehir, mezbahayı ve mevcut et kombinasını alarak işletmeye başladı. Hiç bir çivi de çakmadı. 2015 in sonuna kadar bakanlık hiç bir işlem yapmadı. 2015'in sonundan 2016 temmuza kadar süre verdi, olmadı bir 6 ay daha uzattı. 31 Aralık 2016 ya geldi, hatta 2017 ye geldik yine Büyükşehir birşey yapmadı....”

 

“Büyükşehir Bürokratı burada bir çivi bile çakmamış. bunun nedenini bizlere açıklaması gerekiyor.”

                “Çok net söylüyorum Hiçbir şey yapılmamış.. Büyükşehir'in bürokratı, 2015 in nisan ayından itibaren yapması gereken hiç bir şeyi yapmamıştır. 2017 ocak ayı gelmiş ve ocak ayı bitmek üzere. Tam 21 aydır hiç bir iş yapmayan Büyükşehir bürokratı gelip cevap verecektir. Neden mezbahada yada et kombinasında bir işlem yapmadığını açıklaması gerekiyor?”

                “Kamyonlar dikine yanaşması için kamulaştırma yapılacakmış, kamyonlar yanyana girsin. Versinler 15 Günde Açarım...Kamulaştırma ise mesele, gider kentim için ricacı olurum ve yine açarım. İşin diğer boyutuna bakarsak, Ak Parti ilçe başkanları gitmişler rica etmişler. Müdürlük taviz vermiş.. .Bahsettikleri yer Aliağa, Bayındır ve Selçuk mezbahaları.. Bunlar geçmişteki düzenlemeye göre 3. sınıf mezbahalar, yeni düzenlemeye gör e küçük mezbahalar..günde 8 büyükbaş hayvan ve 24 küçükbaş hayvan kesebilir. Ödemiş geçmişte 2. sınıf mezbaha idi ve günde ortalama 40 büyükbaş kesilirdi, 50-60 büyükbaşa kadar çıkabilirdik. Bizlere, Büyükşehir Bürokratı’nın  neden 22 aydır devreye giremediğinin cevabını vermeleri lazım. Bu şehrin insanlarına kimsenin kötü tesiste kesilmiş  sağlıklı olmayan gıdayı yedirme hakkı yok    Bakanlığın sağlıksız dediği ortamda hayvan kestirmeye de hakkı yok. 22 ay çok uzun bir süre. Mezbahanın yada et entegre tesisinin sıfırdan yapım süresi, bırakın 22 ayı son uzatılan süre olan 6 ayda yeniden mezbaha kurulur.”

                “Nasıl kurulur? Seyyar mezbahalar her yerde kullanılabilir. Prefabrik olarak 6 değil 3 ayda kurulabilir. Siz sadece siparişi verirsiniz, olur biter.”

 

“Meclis kararı çıkartırlarsa, 15 günde açarım...”

                Ödemiş’in kapanan mezbahasının sorumluluğunun tekrar Ödemiş Belediyesi’ne geçmesinin yolu olup olmadığını sorulduğunda Badem, bunun için meclis kararının çıkmasının yeterli olduğunu ve bu aşamadan sonra 15 gün içerisinde Ödemiş mezbahasını tekrar açabileceğini ifade etti.

                Badem ayrıca eğer konu siyasi bir şekil almış olsaydı birçok AK Parti’li belediyede de aynı durumun yaşanmasının mümkün olmayacağının altını çizdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.