Veteriner hekimlerden Hıncal Uluç'a tepki

Veteriner hekimlerden Hıncal Uluç'a tepki

Hıncal Uluç'un köşe yazısına tepki gecikmedi...

Sabah Gazetesi Köşe Yazarlarından Hıncal ULUÇ' un Pazar Neşesi adlı köşesinde yer verdiği fıkraya İzmir Veteriner Hekimler Odası, yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

Pazar neşesi iyidir...

Ama biz bu "Pazar Neşesi"ne fıkra deyip geçemedik ne yazık ki.

Çünkü kısacık bir fıkrada toplumu yanlış bilgilendiren ciddi hatalar yer almakta;

Bunlardan ilki; yalnızca konuşabilen insanların üstün ve zeki olduğuna dair yapılan gönderme içeriyor olması. Ağzından çıkanın ne olduğuna bakmadan yalnızca konuşuyor olmanın üstünlük olduğunu savunmak günümüz gerçeklerinden uzak olup insan egemen dünya öğretisini ön plana çıkarma arzusundan başka bir şey değildir. Oysa dünyanın geleceği için her canlının varlığının en az insan varlığı kadar önemli olduğu bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.

Aslında kısacık bir fıkra ama bir hata da; Birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki değerli meslek grubunun karşılaştırılmasının yapılıp Doktorların üstün olduğu algısının yaratılması.

Evet belki sadece tedavi anlamında bakınca tek işimiz "hayvanlar" olarak görülür. Ama toplumun bir kesiminin sadece "hayvanlar" olarak gördüğü canlılar bizim "hastalarımızdır". Veteriner Hekimler olarak hizmet ettiğimiz hedef kitlemizde hasta yakını olarak pek çok farklı insanla iletişim halinde oluruz. Hasta sahipleri olan; hayvanseverler ya da çiftçiler, hayvansal ürün üreten işletme sahipleri ve o ürünleri tüketen her bir bireyin sağlıklı olması bizim hastalarımızın sağlıklı olmasından yani sağlıklı hayvan nüfusundan geçer. Bunu da bütün dünya "Tek Tıp Tek Sağlık" olarak gayet iyi bilir.

Yani artık "Hekim olmak mı, Veteriner Hekim olmak mı daha zor ya da hangisi daha değerli?" bağlamında sorular tedavülden kalkmıştır.

Masum bir Pazar neşesi olması gereken fıkrada bir başka yanlış; Veteriner Hekimlerin sadece gözle muayene yaptığı ve teşhis koyamadığı her canlıyı uyuttuğudur.

Ağzı dili olmayanın derdine deva olabilmek gibi zorlu bir mücadeleyi kendine yol seçmiş insanlar olan Veteriner Hekimlere saygı duymak gerektiğine dair tarihte yer alan pek çok yaşanmış olay varken bu mesajla mesleğimize en büyük haksızlık yapılmıştır. Kaldı ki doktorlar da yalnızca hastalarının sözlü bildirimleri ile tedaviye başlamazlar.

Hani o kısacık Pazar neşesi fıkra var ya o fıkradaki en büyük yanlış da; Hasta eğer hayvan ise, hekim hasta ilişkisinin kurulamadığını iddia etmesidir.

Hadi ilk üç yanlışa güldük geçtik bu espriler bayatladı dedik, ciddiye almadık diyelim. 

Ancak bu iddiaya sessiz kalmamız mümkün değil. Diğer yanlışlardan geçtik ama bundan geçemeyiz.

Sizin "ağzı dili yok hayvan" kabul ettikleriniz bizim hastalarımızdır.

Ve hekim hasta ilişkisi mesleğimizin temelidir.

Biz onlarla onlar da bizimle konuşur... 

Bu konuda hiç kimsenin endişesi olmasın.

Yalnızca pazarlarınız değil kaliteli fıkralarla her gününüz neşe dolsun.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.