Viber, WhatsApp'ın Şifreleme Sistemini Örnek Aldı

Viber, WhatsApp'ın Şifreleme Sistemini Örnek Aldı

WhatsApp tarafından geçtiğimiz haftalarda iddialı şekilde uygulanmaya başlayan uçtan uca şifreleme yöntemi şimdi de Viber'e geliyor.

Geçtiğimiz haftalarda WhatsApp tarafından bir anda getirilen uçtan uca şifreleme ile beraber mesajların daha iyi şekilde korunulacağı öne sürülmüştü. Hatta WhatsApp çok büyük bir iddia öne sürerek bu yeni şifreleme sayesinde mesajları biz dahi okuyamayacağız demişti. WhatsApp'ın ardından Viber de uçtan uca şifre uygulamasını hayata sokuyor.

İlk WhatsApp ekranlarında görülmeye başlanan ve çok kafa karıştıran uçtan uca şifreleme yönteminin ne olduğu kısa süre sonra anlaşılmış ve kullanıcıların bir hayli hoşuna gitmişti. Özellikle "Panama Paper" ile bilgi sızdırılması ve Apple FBI arasında geçen cihazlara ulaşabilmek için arka kapı açılması talebinden sonra gündeme gelen özel gizliliğin korunması uçtan uca şifreleme yöntemi ile daha çok önem kazanmıştı.

WhatsApp ile aynı mantığa sahip olan Viber, iOS, Android, Windows Phone işletim sistemi ve bilgisayarlarda ücretsiz olarak kullanılabilen bir uygulama. İnternet erişimi sağlanabildiği takdirde arama veya mesajlaşma imkanı sunabilen Viber, 1 milyar kullanıcısı olan WhatsApp ile olan yarışına uyum sağlayabilmek için uçtan uca şifreleme yöntemini getiriyor.

WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemesi nedir?

Şirketin, getirilen bu yeni güncelleme konusunda ortaya atılan iddiası büyük; şirket, uçtan uca şifreleme ile her mesaj ileti ve gönderi ayrı olarak şifrelendiğinden kendilerinin dahi mesajları okuyamadığını öne sürüyor.

WhatsApp’ın yeni şifreleme özelliğini Open Whisper Systems ile ortaklaşa geliştirdiği söyleniyor. 6 aylık geliştirme sürecinden geçtiği iddia edilen güncelleme bu sürecin sonunda duyuruldu. Özelliğin “Panama Belgeleri” skandalının patlak vermesinin arkasından duyurulması bilinçli olarak da olsa bilinçsiz de olsa şirkete çok büyük avantaj sağlayacak.

Uçtan uca şifreleme nasıl aktif edilir?

Özelliği kullanabilmek için şifreleme özelliğini aktif etmek gerekmiyor, özellik güncelleme geldiği an aktif hale getirildi ve kapatılması mümkün değil. Uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde insanlar çok daha rahat şekilde güvenerek özel hayatlarından sanal ortamda bahsedebilecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.