Vinciane Despret, Institut français Türkiye'ye konuk olacak

 Vinciane Despret, Institut français Türkiye'ye konuk olacak

Institut français Türkiye, Edebiyat Salonu etkinliğinde bu ay bilim felsefesi ve davranış bilimi uzmanı Vinciane Despret’i misafir edecek

Çevrimiçi etkinliğin kolaylaştırıcılığını Yiğit Bener üstlenecek. Yazara “Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi” kitabını Türkçe'ye kazandıran çevirmen Ahmet Nüvit Bingöl de eşlik edecek. Despret, Antik Yunan’dan günümüze filozofları ve bilim insanlarını en çok meşgul eden soruları ele alarak, katılımcıları insan ile hayvan arasındaki sınırları yeniden düşünmeye davet edecek.

projects_5505_1623259462816-rs-vinciane-01.jpg

Bilimsel konuları alışılmadık mizahi bir üslupla ele alan Despret, insan ile hayvan arasındaki sınırları kaldırarak, farklı açılardan bakmayı hedefleyen ve başvuru kitabı niteliği taşıyan “Doğru Soruları Sorsaydık Hayvanlar Ne Söylerdi” hakkında merak edilenleri yanıtlayacak.

 Despret, “Hayvanlardan ve haklarından bana ne? İnsan haklarını hallettik de sıra hayvanlara mı geldi?” diyebilir miyiz? Hayvanlara yönelik şiddetin serbest olduğu bir toplumda insanlara barışçıl yaklaşılması ya da hayvanlara gaddarca davranan bir insanın insanlara iyi davranması ne derece mümkün? gibi soruların yanıtları da yine bu toplantıda olacak.

Vinciane Despret kimdir?

Belçika’da yaşayan Despret önce felsefe, ardından psikoloji okur. Üniversitenin felsefe fakültesinde işe alınır. Bilim felsefesine yönelir, sonra da etoloji yani kendi doğal ortamlarında yaşayan hayvanların davranışlarını inceleyen bilim dalında uzmanlaşır, alanın önemli referanslarından biri haline gelir. Despret, şimdilerde kaleme aldığı çok sayıda makale ve kitapta hayvanlarla ilişkilerimizi baştan düşünmemiz ve birlikte yaşam ilkesine oturtmamız gerektiğini anlatan bir yazar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.